Автор
Антония Дамянова

Испанската престолонаследница – принцеса Леонор, влиза в казарма

Ако си мислите, че животът на една принцеса изглежда като този на героиня от филмите на Disney, дълбоко се лъжете. Визираме специално случая с испанската престолонаследница - Леонор де Бурбон.

Принцесата на Астурия ще започне 3-годишно военно обучение през август, след като напусне колежа-интернат UWC Atlantic в Уелс, наричано с живописното име „хипи Хогуортс“ заради прогресивния му подход към образованието. 17-годишната Леонор е по-голямата от двете дъщери на крал Фелипе VI и кралица Летисия (по-малката – София, е кръстена на баба си, майката на Фелипе).



Новината, която идва на фона на информацията, че испанското правителство насърчава все повече жени да стават част от въоръжените сили на страната, бе разпространена от списание Tatler. В нея се посочва, че испанският министър на отбраната Маргарита Роблес е потвърдила следващия ход на принцеса Леонор по-рано тази седмица, напомняйки, че бъдещата кралица някой ден ще наследи баща си. Обучението ще включва стажове във въоръжените сили, испанския флот и военновъздушните сили.

Говорейки след заседание на кабинета във вторник, г-жа Роблес потвърди: „Своевременно главнокомандващият на въоръжените сили ще бъде жена и през последните години полагаме много важни усилия да включим жените във въоръжените сили. Принцесата ще започне обучението си във Военната академия на армията в Сарагоса, преди да отиде във военноморското училище и ще завърши трите си години в General Air Academy.“



През септември миналата година испанският дворец обяви, че принцеса Леонор възнамерява да учи право в университета, но едва след като завърши трите си години на военно обучение. Въпреки че изборът на университет на Леонор е неизвестен, академичната подготовка на принцесата вече прилича на тази на нейния баща крал Фелипе.

След като завърши гимназия в Лейкфийлд Колидж в Канада, Фелипе се завърна в Испания и на свой ред завърши Общата военна академия в Сарагоса, а след това продължи да учи във Военноморското училище в Марин. Той завърши военното си обучение на 18 години през 1987 г., а след това продължи да учи право в Автономния университет в Мадрид.

Самата принцеса Леонор пък говори четири езика, включително мандарин. По време на училищните си ваканции тя винаги се връща от Обединеното кралство у дома в Испания, където изпълнява кралските си задължения. Леонор вече може да се похвали с редица индивидуални ангажименти, на които тя доказа и ораторския си талант.

Освен че притежава изключително изтънчено чувство за стил подобно на майка си, даровитата тийнейджърка е и талантлива виолончелистка, запалена тенисистка и има умения по ветроходство и гимнастика, които е придобила по време на летни лагери в САЩ.



Леонор е родена по време на управлението на дядо си, опозорения крал Хуан Карлос. Припомняме, че той абдикира от испанския трон през 2014 г., след като стана мишена на няколко разследвания в Испания и в чужбина за укриване на данъци и съмнителни сделки в Близкия изток. Скандалите опетниха репутацията на кралското семейство, но за сметка на това, откакто е на трона, 54-годишният му наследник – крал Фелипе, работи усилено, за да върне имиджа и доверието в монархията.

Четете още: Дъщерята на кралица Рания каза "да" в рокля на Диор (снимки)