Автор
Теодор Муховски

Тази диета с мътеница сваля до 5 килограма на седмица

Мътеницата е здравословна, засищаща и освежаваща напитка, която регулира храносмилателната система, лекува подуване на корема и запек и ефективно прочиства.

Диетата с мътеница също е доста популярна - монодиета, която ви позволява да свалите до пет килограма за няколко дни. Как да я спазвате?

Мътеницата е млечна напитка, която се получава при процеса на домашно извличане на масло от полу-ферментирало мляко, започнало леко да се пресича.
Тя съдържа протеини с висока биологична стойност, млечна киселина, калций, витамини от група В, лецитин, магнезий, фосфор, калий и натрий.
Мътеницата е лесно смилаем продукт с положително въздействие върху организма: стимулира отделянето на стомашен сок, насърчава растежа на полезните чревни бактерии и предпазва от инфекции, подобрява функцията на червата, регулира движението им и намалява риска от колоректален рак.



Здравословно ли е да се пие мътеница през нощта?

Мътеницата може да се пие по всяко време на деня и нощта, дори и вечер - тя е здравословна напитка, препоръчвана както за възрастни, така и за деца. През нощта трябва да се пие особено от хора, които страдат от проблеми с червата или които често посягат към засищащи, тежки храни за вечеря.

За какво е полезна мътеницата?

Мътеницата е изключително лесно смилаема напитка, богата на млечнокисели бактерии, които имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора и процесите в храносмилателната система. Затова тя е особено препоръчителна за хора с храносмилателни проблеми, редовни изхождания, метеоризъм и запек.

Какво е по-здравословно - кефир или мътеница?



Според диетолозите няма големи, съществени разлики между мътеницата и кефира, но двете напитки се различават по вкус. Мътеницата е по-лека и по-мека, но съдържа по-малко витамини от група В. Освен това тя често се понася по-добре от кефира. И двете напитки обаче имат еднакво положителен ефект върху функцията на червата и спомагат за поддържането на микрофлората.

Намалява ли теглото мътеницата?

Мътеницата често се препоръчва на хора, които искат да прочистят организма си и едновременно с това да свалят няколко излишни килограма. Диетата с мътеница е монодиета, която, разбира се, не може да се спазва дълго или често, но може успешно да се третира като кратък детокс.

Диетата с мътеница е нискокалорична, средно 700-800 ккал на ден. Поради това тя не трябва да се спазва за повече от пет дни. Режимът с мътеница подобрява храносмилането, премахва метеоризма, предотвратява запека и, разбира се, помага да отслабнете.
Тази диета е идеална за хора, които искат да отслабнат бързо и да се чувстват по-леки, но и да продължат да се хранят здравословно и да правят редовни физически упражнения след края на диетата.
Това ще предотврати появата на йо-йо ефекта, който бързо може да подкопае всички усилия.
Прекалено честото следване на монодиета, включително и на мътеница, също може да разстрои храносмилателната система.



Противопоказания на мътеницата

Хората, страдащи от непоносимост към лактоза, трябва да се въздържат от пиене на мътеница. Това е така, защото тя може да доведе до: стомашно разстройство, диария и газове

Ефекти от пиенето на мътеница

Редовната консумация на мътеница подобрява функцията на храносмилателната система, укрепва червата и предотвратява запек, метеоризъм и газове. Диета с мътеница, продължаваща няколко дни, може да ви помогне да свалите два или три килограма, но е добре да запомните, че тя не трябва да се спазва повече от пет дни!

Колко калории съдържа мътеницата?

Една чаша мътеница (220 г) съдържа приблизително 136 калории.

Четете още: 5-дневна ябълкова диета стимулира тялото и го прочиства от токсините