Автор
Теодор Муховски

За шоколадова кожа: 10 правила за перфектен загар в солариума

Посещението на солариум е сериозно занимание. Ето как да се подготвите за голямото събитие и какви правила трябва да спазвате, за да получите красив, равномерен тен, без да навредите на здравето си.

1. Консултация с вашия лекар

От съществено значение е първо да получите професионален съвет за придобиване на тен, независимо дали използвате слънце или солариум. Ще ви помогне дерматолог, онколог и гинеколог.

2. Възрастови ограничения

Ако сте на възраст под 18 години, по-добре е да не използвате солариум. Това е така, защото преди 18-годишна възраст сте изложени на повече слънчеви изгаряния, което означава, че сте има по-висок риск от развитие на рак. Така че не си струва да полагате усилия, за да добавите няколко допълнителни години към живота си.



3. Противопоказания

Най-общо казано, солариумът и слънчевите бани са противопоказани при прием на антибиотици, хормони, антидепресанти и лекарства за стабилизиране на кръвното налягане. Излагането на UVA сериозно намалява ефекта на тези лекарства, а съществува и фактът, че взаимодействието им с някои медикаменти е толкова слабо познато в организма, че ефектите могат да бъдат непредсказуеми!

Солариумът не е препоръчителен по време на бременност, кърмене или менструален цикъл.

4. Въздържайте се от миене

Избягвайте да се къпете със сапун или гел 4 часа преди и 4 часа след сеанса за солариум. В противен случай ще отмиете външния слой мъртви клетки, лишавайки кожата си от естествената ѝ защита. Измиването след това ще обезсили ефекта от сеанса за придобиване на тен.



5. График на солариума

Не използвайте солариума всеки ден. Минималната пауза между сеансите трябва да бъде 1 - 2 дни, в зависимост от индивидуалната чувствителност на кожата.

Принципът на солариума се състои в това, че UV-лъчите нараняват кожата и след това тя произвежда меланин като защита. Един или два дни на слънчеви бани трябва да са достатъчни, за да може кожата да се "успокои" след нараняване. Ако обаче останете незабелязани и правите слънчеви бани всеки ден, това може да има сериозни последици в рамките на няколко години.

6. Време за придобиване на тен

Изборът на правилното време за излагане на солариум е много важен. То се определя въз основа на няколко фактора, като например мощността на лампите, типа кожа и степента на загар. Управителят на солариума би трябвало да може да ви помогне.

За да сведете до минимум риска и да не прекалявате, е препоръчително да правите слънчеви бани малко по малко, като постепенно увеличавате времето на сеансите. Опитайте се да не удължавате времето за солариум с повече от 2 минути в сравнение с последния път. А ако имате светла, чувствителна кожа, не повече от минута.



7. Защита на уязвимите зони на тялото

Не забравяйте да предпазвате чувствителните зони на тялото като гениталиите, гърдите, очите, устните и бенките. Лекарите препоръчват да носите бельо, но ако ще правите слънчеви бани топлес, трябва да използвате стикини (защита на зърната).

Трябва да носите и специални слънчеви очила, които ще трябва да вземете в солариума. Може да си мислите, че покриването на очите е достатъчно, но кожата на клепачите е много тънка и не е в състояние да предпази ретината от изсъхване. Можете да си развалите зрението и дори да получите катаракта.

А памучната шапка или кърпата за глава ще предпазят косата ви от нежелано излагане и ще я предпазят от изсушаване и изтъняване.

8. Продукти за защита на кожата

Задължително използвайте специални кремове за солариум. За съжаление това правило се пренебрегва от невероятно голям брой посетители. Най-често посочваният аргумент е, че "така или иначе получавам съвсем нормален тен".

Но слънцезащитните продукти не са предназначени само за получаване на по-плътен тен. Тяхната основна функция е овлажняването на кожата преди сеанса. В края на краищата ултравиолетовата светлина изсушава кожата, което я кара да старее по-бързо. Овлажнената кожа устоява много по-добре на ултравиолетовите лъчи, като остава млада и стегната.

Така че очевидният въпрос е: Мога ли да използвам обикновен овлажнител за лице и тяло?

Можете и трябва да използвате обикновени кремове за лице и тяло, но те не могат да заменят продуктите, които са специално предназначени за солариум. Причината е, че повечето овлажнители съдържат различни избелващи агенти (например плодови киселини). Но вие не ходите в солариум, за да намалите резултатите, нали?

Кремовете за тен трябва да се избягват само ако имате алергии или ако имате мазна, проблемна кожа и лекарят ви съветва да не ги използвате, за да не изсушите кожата си.

Често срещано погрешно схващане е, че използването на солариум обикновено придава на кожата ви неестествен блясък. Това не се отнася за всички кремове!
Разбира се, можете да получите този ефект, ако използвате кремове с бронзанти (UVA-тип кремове за тен) върху незагорялата си кожа. Ако говорим за качествени кремове, те могат да направят тена равномерен и естествен, като увеличат производството на меланин. Компетентният администратор на солариума трябва да ви обясни по-подробно наличните кремове и да ви предупреди за евентуални странични ефекти.

9. Премахнете всичко, което не ви принадлежи

Бижутата и контактните лещи нямат място в кабината. И не забравяйте да свалите грима си, за да избегнете неравномерен тен на лицето и възпаления. Съветваме ви също така да избягвате употребата на дезодоранти.

10. Защитете косата си

Трябва да си вземете памучна шапка, за да не позволите на косата си да се увреди от изкуственото слънце.



Четете още: Кога ядливите гъби могат да станат отровни