Автор
Кристина Кирова

1 от 10 неща, които слагаме в хладиника отиват на боклука - защо в България се хвърлят тонове храна

От едно известно време насам България е по-бедна, а пък цените на... буквално всичко растат ли растат. Всъщност, да водиш нормален начин на живот и да си позволиш "лукса" да пазаруваш всеки ден, се случва все по-трудно за много от нас. А за отделните разходи, като шопинг в мола или други "глезотийки" да не говорим. Или поне така би следвало да бъде, след като цената на две бутилки олио горе-долу отговаря на цената на двупосочен билет до Рим и обратно на промоция с нискотарифна авиокомпания. И все пак - мисля, че сравнението си е впечатляващо.

На фона на инфлацията и полета на цените към небесата и отвъд тях, се оказа, че в България се изхвърля доста храна. Можем да си говорим и в проценти - този на хранителните отпадъци е 9.9% от общия поток, сочат данните от Анализ на състоянието относно отпадъците към Националния план за управление на отпадъците, публикуван в интернет страницата на Министерство на околната среда и водите.

Да преведем на прост език цифрите - средно 1 от 10 домата се изхвърля. Средно една порция мусака от всеки 10 порции отива в кофата. Средно едно от всеки 10 яйца изхвърляме. Мога да продължа, но оставям на вас да си признаете сами какво хвърлихте последно от хладилника.

Като се замислите - това симпатично разминаване между възможности и консумация може да бъде забелязано в немалко аспекти. Например бензинът ни може и да е скъп, но пък и колите, които можете да видите по софийските, а и не само софийските, улици също не са от най-евтините и харчат немалко гориво.

Може и да е скъпо да ходиш на ресторант, ама пробвайте да излезете на кръчма в петък вечер - ще ви бъде трудно да си намерите място по хубавите ресторанти. Е, добре, де тук може и да преувеличавам, но със сигурност ще видите колко много хора, изненадващо, могат спокойно да се хранят и поят обилно по заведенията. А пък то скъпо, нали...

И на цялата тази инфлация, в която например пенсионерите, си е чиста загадка как оцеляват, ние изхвърляме ли изхвърляме храна. Която на всичкото отгоре, ако съумеем да изхвърляме разделно, всъщност може да бъде източник на ресурси, може да бъде превърната в електрическа енергия. Да, точно така - ако изхвърляме недоядената си мусака на правилното място, тя може да се превърне в ток и топла вода. Само че това ще се случи трудно, защото "за к'во да изхвърлям разделно, като после целия тоя боклук го събират на едно място".

И тук е моментът да оставя няколко цифри, които звучат впечатляващо. Те са резултатът от последните 9 месеца, от началото на годината до края на септември - преработените отпадъци до месец септември включително са 5789,34 тона, а произведента в резултат електроенергия е 1 546 809,5 киловатчаса. Найс, а?

Но пък има още една, нелоша, идея. Например да купуваме толкова храна, колкото ще изядем? Ако се научим да консумираме толкова, колкото можем, а не да прибавяме и още толкова отгоре, вярвам че ме разбрахте, вероятно ще харчим по-малко. Ще бъдем и в по-добра форма. Но истината е, че това трудно би могло да се случи, защото може и официално да се водим за бедни, но за кръчма и лъскава бричка с отровни изпарения сме готови и на кредит.

Четете още: Учени: Повечето хора на планетата притежават ДНК на неандерталци