Пийт Гиблин е режисьор, чийто двуминутен филм за домашното насилие, наречен "Ако любовта боли", бе показан за първи път по-рано този месец.

Лентата, финансирана изцяло с лични средства, е направена от екип от световна класа – Somesuch, MPC, Trim и Wave. Сред участниците в нея има и жени, които са били жертва на домашен тормоз в един или друг период от живота си.

Творбата е дарение на благотворителната организация „Бялата панделка“/White Ribbon, създадена с мисията да спре насилието над жени.

Целта на кампанията е да насърчи положителните нагласи и поведение на мъжете към жените, както и да не остават те безучастни, когато стане въпрос за предотвратяване на насилие над жени.

Как се създава кампанията "Бялата панделка"?

В ранния следобед на 6 декември 1989 г., мъж влиза в Политехническия университет в Монреал и убива 14 свои състудентки. Неговите действия хвърлят в ужас нацията и повдигат въпроса за насилието над жените.

Две години по-късно група мъже от Торонто решават да поемат отговорността да говорят и работят върху кампания, която да сложи край на това безумие. В резултат, в Канада кампанията "Бялата панделка" се превръща в ежегодно събитие, което се провежда между 25 ноември и 6 декември.

Започната от активисти като Майкъл Кауфман и политици от Торонто като лидера на Нова демократическа партия Джак Лаутън, кампанията се разпространява в над 57 страни по целия свят и се превръща в израз на международните усилия на мъжете от всички възрасти да прекратят насилието над жените.

Основният принцип на организацията е мъжете да говорят открито срещу всички форми на насилие над жени. За тази цел членовете ѝ предлагат голямо разнообразие от презентации и работни срещи срещу насилието.


Филмът е посветен на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, който е на 25 ноември.

Благодарение на организацията, бореща се срещу посегателството над нежния пол, създателят на „Ако любовта боли“ силно вярва, че посланието му ще достигне до максимален брой мъже и ще докосне сърцата на повече хора по света.

Четете още: Жената е негърът на света!