Всекидневното телевизионно токшоу на Опра Уинфри слиза от екран след 25 сезона.

Последното излъчване ще е на 25 май. Преди това, на 23 и 24 май, в две части ще бъде показан запис на прощалното шоу "Изненада за Опра! Едно зрелищно сбогуване".

Телевизионни анализатори обаче се питат дали това наистина е краят на една мега кариера, която няма равна на себе си.

В САЩ милиони хора се чудят: Как така Опра Уинфри вече няма да си бъбри със знаменитости в студиото, няма да ги потупва сърдечно по раменете, няма да рови из тайните им и да ги разплаква пред публика така, както никой друг умее.

Преди очаквания почти национален траур в Чикаго се събраха възможно най-известни личности, за да почетат първата дама на световната развлекателна телевизия.

"Тя е постигнала всичко сама, от над 25 години е водеща в тв бизнеса и все още никой не може да се мери с нея", извика Мадона към 13-те хиляди гости, които възторжено приветстваха Опра в огромна спортна зала в Чикаго.

"Тя се бори за каузи, в които вярва, дори когато са непопулярни", добави не по-малко знаменитата звезда.

"Нейното шоу изненадващо се извиси до форма на изкуството", призна Том Ханкс.

Дамата на вечерта, в тоалет в патладжанен цвят и с пайети, приемаше комплиментите, хвалбите и благодарностите развълнувана, но и с достатъчно чувство за хумор.

Том Круз призна, че е щастлив, защото е гостувал дузина пъти в шоуто на Опра. За първото от тях преди 23 години тя си спомни: "Изглеждаше като 10-годишен хлапак..."

На прощалното тържество дойде и Мария Шрайвър, първо нейно публично появяване, след като се разбра за раздялата им с актьора и бивш губернатор Арнолд Шварценегер.

На сцената 57-годишната Опра бе поздравена и от Арета Франклин, Бионсе, Уил Смит, носителката на "Оскар" Холи Бери, певицата Куин Латифа, тв журналистката Даяна Сойер и баскетболната легенда Майкъл Джордан.

Джейми Фокс и Стиви Уондър почетоха Уинфри с песента Isn't She Lovely, а арендби звездата Ъшър даде тон за финалното носталгично Oh Happy Day.

Опра Уинфри, най-влиятелната тв звезда в САЩ в продължение на много години, в бъдеще ще се съсредоточи към своята собствена кабелна телевизия The Oprah Winfrey Network (OWN), която имаше премиера през януари т.г.

За последните две десетилетия на екран "кралицата" на американската телевизия Уинфри се превърна в институция в САЩ.

Тя правеше най-рейтинговото шоу в историята на американските телевизионни предавания. То е и дневното шоуто, задържало се най-дълго в ефира. (вижте велики моменти от шоуто през годините)

През 1998 г. "Шоуто на Опра" бе включено в класацията на списание "Тайм" за най-добрите телевизионни предавания на ХХ век, а през 2002 г. бе обявено за най-доброто шоу на всички времена от сп. "Ти Ви гайд".

Опра има силно влияние сред аудиторията, особено сред жените и буквално се е превърнала в част от американската попкултура.

Първоначално предаването й тръгнало в различен формат и залагало на сензационни теми и социални проблеми. По-късно се трансформира в позитивно, предаване, занимаващо се с литература, интервюта с известни личности, дори рубрика за самоусъвършенстване.

Средната аудитория на "Шоуто на Опра" е около 8,5 млн. зрители на предаване и около 4,5 млн. на повторенията, пишат от vesti.bg

Бионсе изпълни на живо новата си песен: