Автор
Антония Дамянова

Исторически рекорд: Кристин Харила изкачи 14-те осемхилядници за 92 дни, надминавайки предишния рекорд на Нирмал Пурджа

Исторически рекорд в света на алпинизма отбелязаха норвежката Кристин Харила и Тенджен Шерпа „Лама“. Тази сутрин те достигнаха върха на К2 – последния от колекцията „Хималайска корона“.

С това си постижение Кристин Харила и Тенджен Шерпа, подкрепени от най-големия екип от шерпи в целия им проект, станаха най-бързо изкачилите всички 14 осемхилядници само за 92 дни.

View post on Instagram
 


Върхът е бил изкачен при изключително тежки условия. Пред най-големи трудности се е озовал екипът, който фиксира въжетата. Хората от него са работели през цялата нощ и са се справили с много тежък сняг, както и с естествената опасност от него – лавини, съобщава Explorersweb.

По-рано Харила си бе поставила трудната задача да изкачи 14-те осемхилядници точно за три месеца, което означава, че е пропуснала срока само с един ден.

View post on Instagram
 


Интересното е, че Кристин вече се опита да събере престижната колекция още миналата година. А това на практика я прави първия алпинист, изкачил общо 26 осемхилядници за по-малко от две години.

Българката от Петрич – 37-годишната Силвия Аздреева, също е на път да атакува втория по височина връх на планината К2 (8611), но лошо време е забавило екипа ѝ в първия ден от щурма на върха, което е принудило Силвия да остане вчера на лагер 3, намиращ се на 7350 м в планината Каракорум.

View post on Instagram
 


Тимът е бил готов за изкачване на върха вчера вечерта, но засега няма информация за експедицията на Elite Exped, в която е българката.

Ако опитът на Аздреева бъде успешен, тя ще стане едва третият наш сънародник, изкачил К2. Пръв на върха стъпи Боян Петров на 31 юли 2014 г. През 2019 г. това стори и Стефан Стефанов. Други двама българи – Петър Унжиев и Атанас Скатов, загинаха по склоновете на К2 при опити за изкачване.

Пожелаваме успех на нашето момиче по пътя към опасния връх!

Четете още: Шинейд О’Конър - ирландската икона, която се бори с демоните си и загуби сили след смъртта на сина си, се събра отново с него при звездите