Автор
Ева Григорова

Методът на осъзнатото сънуване: 3 начина да сънувате това, което желаетe

Какво ще кажете, ако ви открехнем, че има начин сами да си измислите сценарий за най-интересните нощи в живота си?

Методът на осъзнатото сънуване, известен като Shifting (изместване на реалността), става все по-популярен. Потребителите на социални медии споделят начини да се потопят в създадени от тях фантастични светове по време на сън. Всичко, което е необходимо, е правилна подготовка. Някои смятат това за пълна глупост, докато други потвърждават ефективността на техниките със собствен пример.

Shifting – или изместване на реалността

Shifting се превежда от английски като "промяна", а в случая - "изместване на реалността". Практикуващите казват, че е трудно да се влезе в желания сън от първия път. Но хората с добро въображение опровергават това мнение. За да проработи то, те препоръчват да се подготвите добре предварително с помощта на специални техники.

Тийнейджърите вярват, че осъзнатото сънуване е тогава, когато можете да контролирате сънищата, което ги прави доста реалистични. Всъщност това е нормален сън. През втората половина на нощта спим по-нестабилно, затова, когато се събудим, си спомняме по-добре какво сме сънували. Сънищата наистина могат да бъдат програмирани и, ако имате късмет, да "говорите" насън с любимите си герои. За да направят това, те дори пишат сценарий на желаните сънища.

За какво са сценариите?

Феновете на „шифтинг“-а твърдят, че, за да се потопите напълно в нощната виртуалност, трябва да напишете сценарий предварително. Трябва да посочите всичко, което бихте искали да видите насън. Без ограничения.

За предпочитане е да записвате импровизациите си по стария начин – на хартия, но можете да го направите и на компютър или на смартфона си. Това е необходимо, за да запомните всички подробности. Между другото, не е необходимо да запомняте сценария, но е задължително да го прочетете преди лягане.

Правилният сценарий се състои от няколко точки:

- Трябва да измислите или използвате вашите данни в „новата вселена“: вашето име, пол, възраст, раса, външен вид, таланти, характер;
- Запишете героите, които ще се появят в сюжета. Те могат да бъдат взети от любимите ви телевизионни предавания, игри, книги, или от реалния ви живот. ;
- Решете кой сте за героите в съня си: приятел, брат, сватовник, любимо куче или враг на огнедишащия дракон;
- Помислете за място, където ще се появите насън: гора, замък, друга планета;
- Опишете чувствата, които трябва да изпитате. Можете да изберете всичко: страх, радост, любов, любопитство, удоволствие;
- Важно е да решите колко важен сте в съня си. Ти главният герой ли си, или наблюдателят? Ще бъдете ли запомнен в новата Вселена, или ще напуснете "играта" незабелязан?
- Напишете стоп дума, отбелязваща финала на съня.



Защо имате нужда от стоп дума

Цялото ви измислено действие не може да продължи вечно, така че трябва да го хванете в определен момент и да го „изключите“ навреме, за да го запомните, когато се събудите. Известно е, че човек помни само последните пет минути от сънищата, въпреки факта, че през този период могат да се случат събития, които отнемат час или седмица. Оказва се, че мозъкът работи цяла нощ и той сам измисля какво да гледаме. И тук най-важното е да не пропуснете любимата си история и да се събудите навреме, за да отворите очи и да се насладите на спомените от приказката, която сте гледали.

Стоп думата или, както я наричат още – спасителната дума, ще ви събуди в момента, в който е необходимо. Затова тя трябва да бъде записана в сценария. Вашият сигнал за събуждане трябва да е специален – такъв, който никога не бихте казали в реалния живот. Измислете нещо сложно. Мозъкът ви ще запомни думата и докато се движите в „паралелната реалност“, ще я произнесете, за да се събудите.

Друг вариант за събуждане е будилник, но в този случай няма да можете да контролирате събуждането си в съня си. И това понякога е необходимо, ако например паралелната реалност е станала напълно страшна и искате да свърши възможно най-скоро.



Как да влезете в режим “шифтинг“

Преди да си легнете, прочетете сценариите си и освободете мозъка си от натрапчивите мисли. Трябва да се отпуснете, да легнете и да се подготвите за нощната приказка.

1. Един от най-известните начини да изпаднете в осъзнат сън е да затворите очи и да отброите от сто до едно . Стаята трябва да е напълно тъмна. Отворете прозореца, за да влезе чист въздух в стаята. В този случай главата може да е хладна, но краката трябва да са топли.

2. Вторият ефективен начин е да си представите, че преследвате един от вашите герои. Тичайте например след Белия заек, ако шифтингът ви е свързан с Алиса в страната на чудесата. Преодолявайте препятствия под формата на хълмове, гъсти гори, ливади, полета. Достатъчно е просто да си фантазирате, че Заекът се е скрил зад вратата и трябва да я пробиете. Оставете Заека да тича в открито пространство. Поздравления, вие сте заспали.

3. Третият начин е да "влезете" в тялото си . Легнете свободно, така че ръцете и краката ви да не се пресичат, най-добре на звезда. Можете да си представите как вървите нагоре по стълбите, вървите дълго време, практически изкачвате небостъргач, след това преминавате през отворената врата и се виждате. Легнете и се слейте с тялото си, като си представяте как натежава първо главата, а след това ръцете и краката. Няма да забележите как изпадате в сън и тогава мозъкът ще ви подреди да видите какво наистина сте искали.

Какво споделят тези, които практикуват “шифтинг“

„Четири часа сутринта. Току-що се събудих от осъзнатото сънуване... Прекарах 8 месеца в Хогуортс. Искам да се върна, нека се върна."

„Осъзнатото ми сънуване беше придружено от доста странно усещане. Ръцете ми изтръпнаха, после усетих леко треперене, тялото ми се напрегна и усещането за допир изчезна. Измислих сюжета, -преброих до сто, представяйки си стълба. За да заспя, избрах удобна поза в леглото, концентрирах въображението си и се опитах да изпитам комфорт и спокойствие. Успях: „ходя“ периодично в телевизионния сериал „Имало едно време“ и в продължението на „Имало едно време в страната на чудесата“.

„Не стигнах точно там, където исках и това, за което написах сценария. Но се заредих с мечтите си. Отдавна мечтаех за мястото, което исках да посетя.
Интересните сънища са, разбира се, добри. Но не забравяйте за реалността: тя може да се окаже много по-вълнуваща от всякакви сънища и мечти.

Четете още: 14 сънища, които предвещават брак