Почитаме паметта на Св. Лидия - първата християнска мъченица в Европа

На днешния ден - 23 март, Православната църква почита паметта на Св. Лидия, за която се твърди, че е първата християнска мъченица в Европа.

Съществуват две версии за нейния живот. Според първата тя е живяла през I в. от н.е., била е бедна жена, която се изхранвала, като продавала платове, но след като станала последователка на християнското учение, била измъчвана и накрая убита. В друго житие на Лидия пък се казва, че е била съпруга на богат човек - съветник на император Адриан (117 - 138 г.), на име Филит, и двойката имала двама синове. Била заможна дама за онова време. Продавала пурпур, който много трудно се намирал в онези времена. До ден днешен Св. Лидия се води повелителка на художниците.



Според тази версия Лидия посетила беседа на апостол Павел по време на негова мисия в града, в който живеели, поканила го в дома си, и после тя и мъжът ѝ приели християнската вяра. Заради това семейството било подложено на заплахи и заплатило за вярата си със смърт.

Заради нежеланието им да се отрекат от християнското учение, Лидия, съпругът ѝ Филит и синовете им били изпратени на съд при военачалника Амфилохий, а след това - измъчвани и пратени в тъмница. Според преданието през нощта ангел им вдъхнал надежда за вечен живот. На другия ден мъчениците били хвърлени в котел с кипящо масло и сяра. Преданието твърди, че щом ги хвърлили в котела, той се оказал... изпразнен от адската смес... Цялото семейство останало невредимо, а на другия ден всички предали Богу дух.



Съществува предположение, че Лидия не е било нейното рождено име, а ѝ дали това название, тъй като била "лидийка" - жителка на Лидия. Така се наричало едно кралство в древна Месопотамия, където е живял легендарно богатият крал Крез.

Топонимът "Лидия" от историческите хроники, свързани с житието на Св. Лидия, няма нищо общо със село Лидия в Северна Гърция, на 10 километра от Кавала, където християните са издигнали църква и манастир в чест на светицата. Според историческата справка, селото първоначално се казвало Маджар Чифлик и било населено с турци, които били изгонени оттам от гръцките власти, а селото - преименувано.

Църква "Св. Лидия" в село Лидия, община Кавала, Гърция, Снимка: Wikipedia

Любопитно е и това, че иконописите в църквата в гръцкото село Лидия, което някога е било турско, са дело на сръбски зограф.

В българската народна традиция думата "Лида" се използва за синоним на "разглезена девойка".

Денят на мъченица Лидия се отбелязва и на 23 маpт, и на 20 май заради разликите между католическия и православния календар.

Интериорът с изображението на Св. Богородица Животворящ източник в конхата на апсидата, църква Св. Лидия, Кавала, Гърция, Снимка: Wikipedia

Четете още: Джо Кокър: Светът без блус е пуст