Простете ми, не ви опазих: Съсипан баща с разтърсващо послание към семейството си, убито от руските сили

Съсипан баща направи разтърсващо обръщение към най-скъпите си хора, които вече не са сред живите. Скърбящият по загиналото си семейство Сергей Перебийнис сподели снимки на съпругата си и двете им деца, убити по време обстрел от руските сили преди няколко дни.

Татяна Перебийнис, 9-годишната Алиса и 18-годишният Никита загиват при артилерийски обстрел, докато отчаяно бягат от обсадения град Ирпен на 6 март в часовете на обявеното „временно примирие“.

Сергей Перебийнис сподели снимки на високопоставена счетоводителка Татяна Перебийнис и двете им деца Алисе и Никита във Facebook и написа:
„Простете ми, не ви опазих“, пише нещастният съпруг и баща към снимки на съпругата и децата си. Той публикува и фото на двете кучета на семейството, едното от които също е убито при нападението.


Снимките на младото семейство, чийто тела са безжизнено разпръснати край пътя, с двата скимтящи наблизо териера, предизвика шок в целия свят, тъй като стана ясно, че „хуманитарните коридори“ на Путин са просто мираж, пише „Дейли мейл“.

След като бяга от сепаратистките сили в Донецк, семейството се мести в покрайнините на украинската столица преди четири години, където планират да се установят завинаги в своя нов дом и да се радват на децата си.

„Той ги взе всичките. Таня не успя. Трябва да те видя за последен път. Прости ми, не те покрих", пише още съсипаният мъж в социалната мрежа.

Приятелка на покойната Татяна - Ирина Недава, също изрази своята печал към погубеното семейството с думите: „Нашата приятелка... децата ѝ - Никита и Алиса, кръстникът и кръстниците на моята Полиночка бяха убити от минометен огън по време на обявения хуманитарен коридор... Таня не смееше да напусне дома си дълго време, тъй като родителите ѝ са болни: татко ѝ е с болно сърце, а майка е в инвалидна количка с болестта на Алцхаймер.

„Таня беше последната им надежда и опора! Какво ще стане с тях?’.

„Не мога да изразя емоциите си, ръцете ми треперят от гняв и в същото време капят сълзи! Никога няма да забравим нищо!’.



Сърцераздирателните кадри, направени в неделя в Ирпен – град в покрайнините на обсадената столица Киев, потвърдиха, че руските сили са атакували гъсто населени цивилни райони, където мъже, жени и деца се опитали да избягат от страната. Това се случва в момент, в който Путин продължава да твърди, че Русия не бомбардира украински градове.

Кадрите на семейството, лежащо мъртво на тротоара, привлече вниманието на международните медии, а украинският президент Владимир Зеленски се зарече да преследва и убива „всяко копеле“, отговорно за смъртта им.

Андрий Дубча е украински журналист и колега на Татяна, който първи публикува тежките кадри от обстрела, убил семейството. Именно той сподели в понеделник, че Перебейнис е от Донецк и е избягал в Ирпен през 2014 г., когато избухва войната в Източния регион. По време на трагедията Сергей се намира в Донецк.



„Мислех, че Ирпен е безопасно място. Но руската армия ги намери и тук“, написа той във Фейсбук. „За съжаление семейството не можа да напусне Ирпен по-рано заради болните родители на Таня“, написа той в публикация и призова последователите си да дарят и положат усилия за възстановяването в Украйна.

„Смазани сме да кажем, че вчера нашата скъпа колежка и приятелка Татяна Перебейнис, главен счетоводител на SE Ranking, беше убита заедно с двете си деца от руска минометна артилерия“, написа SE Ranking във Facebook в понеделник.

„Няма думи, които да опишат мъката ни или да поправим болката. Но за нас е от решаващо значение да не позволим на Таня и нейните деца Алиса и Никита да останат само статистика. Семейството ѝ стана жертва на непредизвикания огън по цивилни граждани, който според всеки закон е престъпление срещу човечеството“, се казва още в статията.

„Руската армия е престъпник и трябва да бъде спряна. Сърцата ни са разбити. Нашите молитви са за всички украинци, които се борят за правото си на съществуване.

В Ирпен, град с население от 60 000 души, полицаи и войници помагаха на възрастните жители да напуснат домовете си. По думите на бягащите жители в града им нямало ток и вода през последните четири дни.

Ръководителят на регионалната администрация Алексий Кулеба отбелязва пред медиите, че кризата за цивилните се задълбочава в и около Киев, като ситуацията е особено тежка в предградията.

„Русия изкуствено създава хуманитарна криза в района на Киев, смущавайки евакуацията на хората и продължава да обстрелва и бомбардира населени с цивилни райони“, допълва още той.

Ситуацията било още по-лоша в Мариупол, където усилията за евакуация на жителите и доставка на крайно необходима храна, вода и лекарства се провалили поради неспиращите руски атаки.

Градът се възползвал от обявено временно затишие в сряда, за да погребе 70 души. Някои от убитите били войници, но повечето били цивилни, пише „Дейли мейл“.

Четете още: Тя не се върна от боя: Ирина Цвила – доброволката от батальона, която избра автомата пред розите