Автор
Антония Дамянова

Сестрата на убитата Ани: Искам да има правосъдие за живота на Ани и Явор. Внимавайте, защото не знаем кога той може да приключи!

Поредната трагична история за прегазени на тротоар пешеходци разтърси страната ни преди броени дни. Близо година след като две млади момичета – Хариет Стефанович на 21 г. и Христина Дилева на 26 г., бяха пометени от автомобила, шофиран от бившия футболист Георги Семерджиев, други два човешки живота си отидоха по същия зловещ начин.

Днес Ани и Явор вече ги няма. Две млади, чисти и влюбени души с бъдеще пред тях, си отидоха без време, без да могат да си кажат заветното „Да“, както са били планирали да го направят скоро.

Ани, която завинаги ще остани на 24, и Явор – на 22. Отишли са си, хванати за ръце, връхлетени от автомобил на пешеходната пътека на бул. "Сливница", само на няколко метра от блока, в който живеели.



Техният убиец е 18-годишният Адриан Антонов – млад водач със стаж 2 месеца и половина. Скоростта, с която преминал над Ани и Явор е около 130 км/ч. - цифри, недопустими за градски условия! Данните бяха потвърдени от Диана Русинова - председател на Европейския център за транспортни политики в предаването "Денят започва" по БНТ.

След като вчера съсипаният бащата на загиналото момче говори пред Нова тв и сподели през сълзи, че синът му и приятелката му Ани са подготвяли сватба, днес в ефира на телевизията бе сестрата на Ани – Марина. „Винаги искаха да помогнат. Бяха будни хора с живот пред тях, с много планове и амбиции. Живот, който им беше отнет по нелеп начин", каза тя през сълзи на очи. Ани е била във Франция, където е учила изкуства. Няколко месеца тя и Явор поддържали връзка от разстояние. Върнала се в България през 2019 г. заради него, и оттогава двамата били неразделни.

Ани била на седмото небе от щастие заради предстоящата ѝ сватба с Явор, за която говорела със сестра си с огромно вълнение. До преди две седмици двете си разменяли снимки на булчински рокли. "Той отиде да поиска ръката ѝ от баща ми и очаквахме да се случи много скоро", допълва с тъга Марина.



Експертизата, че Адриан Антонов не е бил дрогиран или пиян, не прави вината му по-малка. Той е бил в абсолютно трезво състояние и с ясното съзнанието, че е на пътя. "Най-голямата отговорност е на убиеца. На 18 години сме отговорни хора. Щом е имал силата да кара с такава скорост по булеварда, сега трябва да има силата да излежи това, което трябва да излежи“, отбелязва Марина.

"Ани е малката ми сестра. Искам да има правосъдие за живота на Ани и Явор. Внимавайте, защото не знаем кога животът може да приключи", заключи Марина, вярвайки, че краят на трагичната им любов да бъде като апел към всички онези водачи на превозни средства, които трябва да осъзнаят, че веднъж седнали зад волана, там те стават отговорни за всеки един човешки живот навън. И че там влизат в ролята на пазители, а не на убийци, в каквито, за ужас, немалко от тях се превръщат. Като младият Адриан, който сега вместо на абитуриентски бал, ще отиде в затвора.

По повод оневиняващия аргумент на Адриан, че бил заслепен, Марина отбелязва: "Не виждам как това оправдава скоростта, с която се е движел. На всички камери се вижда как прелита през булеварда. Знам, че е тежко и за неговото семейство, но тяхното момче е живо и могат да го прегърнат, а на нас тази привилегия ни беше отнета. Много е тежко".

Защитната теза на младежа бе обект на разговор и в ефира на bTV тази сутрин. По думите на адвокат Людмил Рангелов мястото е осветено. Освен това там и самият булевард е достатъчно широк. "Не са две ленти, където като излезе водач с дълги светлини, наистина можеш да загубиш видимост", пояснява той.

Всъщност каквито и да са факторите, повлияли този ужасяващ инцидент да се случи, нищо не може да върне Ани и Явор. Нито пък онези хора, загубили живота си, докато са отивали на училище, на работа или на среща с любимия.

Всеки ден загиват млади хора по улиците, по пешеходните пътеки и тротоари на страната ни. Утре там може да се озове вашето дете! И това ще продължава да се случва, докато наистина в България не бъдат наложени строги, много строги закони и не бъдат въведени сурови санкции и наказания за нарушаване на правилата на пътя, както е в другите нормални страни в Европа. А дотогава... Бог да ни е на помощ!

Четете още: Войната на пътя: Ани и Явор, които бяха убити на пешеходна пътека, се готвели за сватба