Учени: На прага сме на нова по-опасна пандемия - заплаха за човечеството

Учени алармираха, че сме на прага на нова по-опасна пандемия - заплаха за човечеството. Експерти от СЗО и ООН предупреждават за опасността от екологична катастрофа вследствие на замърсяването от лекарства, чиито мащаби нарастват неудържимо с всеки изминал ден. По думите им, ако не бъдат взети мерки навреме, последствията могат да бъдат фатални за цялата планета.

Над една четвърт от световните реки, от които са взети проби в рамките на ново мащабно проучване, са замърсени с лекарства в токсична степен. С други думи околната среда и човешкото здраве са изложени на сериозна "глобална заплаха" вследствие на замърсяването, идващо от фармацефтичната индустрия.

Когато антибиотиците попаднат във водите, те увеличават вероятността бактериите да развият антимикробна резистентност, а това безспорно е една от най-големите опасности за човечеството.

В първото глобално изследване на този проблем, публикувано в списание PNAS, учените са измерили концентрацията на 61 активни фармацевтични съставки (АФС) в повече от 1000 места в 258 реки, които обхващат всички континенти - общо 104 държави. Според същото това проучване само две места в света не са били замърсени - Исландия и венецуелско село, където коренното население не използва съвременна медицина.



"Вече повече от две десетилетия знаем, че фармацевтичните продукти попадат във водната среда, където могат да повлияят на биологията на живите организми", обяснява д-р Джон Уилкинсън пред "Гардиън", един от ръководителите на изследването, проведено в Университета на Йорк, Великобритания. Най-страшното е, че за решаването на този въпрос няма достатъчно представителни данни при мониторинга на тези замърсители, като почти всички са съсредоточени върху няколко избрани области в Северна Америка, Западна Европа и Китай, отбелязва той.

Най-замърсената от медицинска гледна точка в Европа и в света е река Мансанарес в Мадрид. Тя се нарежда в първите 10% от местата в света с най-високи кумулативни концентрации на АПВ. Глазгоу попада в първите 20% в световен мащаб. Други горещи точки по света, където е отчетена висока степен на токсична фармацефтична вода, бяха открити в Лахор в Пакистан, Ла Пас в Боливия, Адис Абеба в Етиопия и Далас, САЩ.



Оказва се, че има и връзка между социално-икономическия статус на дадена държава и по-високото фармацевтично замърсяване на нейните реки. Най-силно засегнати са страните с нисък и среден доход като Индия и Нигерия. Изследователите си обясняват този факт с това, че хората в тези страни хората могат да си позволят да купуват лекарства, но не разполагат със скъпи канализационни системи, които да филтрират лекарствата. Фармацевтичните фабрики изпускат своите химически съединения в реките. В един от пунктовете в Бангладеш - надолу по веригата от производителите на лекарства, нивата на антибиотика метронидазол са над 300 пъти по-високи от безопасното ниво (най-голямото нарушение според проучването).

Съгласно данните, публикувани миналия месец, през 2019 г. повече от 1,2 млн. души в света са починали от бактериални инфекции, които са били резистентни към антибиотици. Съществуват тесни връзки между държавите - предимно в Южна Азия и Субсахарска Африка, с най-силно замърсяване с лекарства и тези, които страдат от най-голямо въздействие на антимикробната резистентност (АМР).

А антимикробната резистентност може да доведе до нова и далеч по-опасна от досегашната пандемия, предупреждава още д-р Уилкинсън.

Сред лекарствата, открити в реките в особено голяма концентрация, са кофеинът и антидепресантите. Най-често откриваните лекарствени продукти са карбамазепин - антиепилептично лекарство, за чието разграждане е необходимо време, лекарството за диабет - метформин и кофеин, за който изследователите признават, че се съдържа както в напитки, така и в лекарства. И трите вида са открити в повече от половината от проучените обекти.

Концентрацията на поне един от тези препарати в 25,7 % от местата е надхвърлила границата, която е безопасна за водните организми. Тези биологично активни съединения могат да превърнат мъжките риби в женски, да нарушат възпроизводството и дори да променят сърдечния ритъм на животните, споделят изследователите.

Други замърсители, открити в потенциално вредни концентрации, включват бета-блокера пропранолол и лоратадин - антихистамин за алергии. Антидепресантите циталопрам и венлафаксин също са открити на всички континенти с изключение на Антарктида.

Експертите силно вярват, че когато засилят наблюдението, анализа и оценките върху фармацевтичните продукти в околната среда, ще могат да разработят адекватни стратегии за ограничаване на неблагоприятните последици, причинени от тези замърсители.

Четете още: В Световния ден за защита на животните си припомняме 11 вида, които скоро няма да обитават Земята