Автор
Антония Михайлова

В Световния ден за защита на животните си припомняме 11 вида, които скоро няма да обитават Земята

Всяка година на 4 октомври природозащитници и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколози, състоял се във Флоренция. Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск – покровител на животните и природата.

Този факт обаче не пречи на милиони хора по света, изповядващи различни религии и всевъзможни политически убеждения, да изразят своята загриженост, уважение и благодарност към всеки един представител на животинското царство за всичко онова, на което ни учи той – доброта, състрадателност и... човечност.

По повод Световния ден за защита на животните насочваме поглед към онези видове животни, които са в сериозна опасност от изчезване. Част от тях са записани като застрашени видове в Световния фонд за дива природа, а други са класифицирани в Червения списък на Световната червена книга.

1. Амурският леопард

Един от най-застрашените видове на Земята сред дивите котки е красивият амурски леопард, обитаващ далечните източни райони на Русия. Според последното официално преброяване, към момента остават само около 60 леопарда от този вид. За да се размножат и да бъдат предпазени от бракониерски посегателства, те живеят в специален парк.

2. Борнейският орангутан


Броят на очарователните орангутани от о. Борнео са намалели с цели 50% през последните шест десетилетия. Прогнозата на учените за тяхното бъдеще не е особено обнадеждаваща. Орангутаните се намират под заплаха от изчезване от дивата природа, основната причина за която е унищожаването на местообитанията им. Въпреки създаването на национални паркове, изсичането на горите продължава нелегално. Друга сериозна заплаха е бракониерският лов на малки орангутанчета за нелегална търговия. Това обикновено води до убийството на майката, понеже тя не дава своето дете. Статусът на суматранския орангутан е „критически“. Статусът на борнейския – „в опасност“.

3. Суматренският слон


Суматренският слон от 2012 г. е в категорията „критично застрашен“ от WWF. В света има около 2500 броя.

4. Азиатският еднорог


Саола, извистен още като азиатски еднорог, е открит едва през 1992 г. в планинските райони на Виетнам и Лаос. Видът е на път да изчезне, а причината за това е поголовното му избиване заради неговата кожа.

5. Китайският панголин


Китайският панголин наподобява особено много броненосеца. Среща се в Китай, в Хималайското подножие на Непал и северните части на Индия. Включен е като „критично застрашен“ в Световната червена книга.

6. Южнокитайският тигър


Този красив подвид тигри е сред най-малките по размери и е крайно застрашен от изчезване. Днес популацията му се състои от едва 100 броя.

7. Морската костенурка


Морската костенурка, обитаваща тропическите океани по целия свят, бива подложена на постоянно избиване въпреки усилията на природозащитниците. През миналия век броят им е намалял с цели 80%.

8. Филипински крокодил


Филипинският крокодил наброява едва 200 броя в дивата природа. Причина е загубата на местообитанията им и заплитането в рибарски мрежи и корди.

9. Белоглавият лешояд


През 80-те години на миналия век популацията на Белоглавия лешояд е преживяла катастрофален спад, стопявайки се с 99,9%. Изчезването му се обяснява с поглъщането на третирани с токсични вещества ветеринарни препарати по месото на едрия рогат добитък.

10. Делфините Vaquita


Този вид делфини е най-рядкото морско животно в света. Открито е за пръв път през 1958 г. Според данни на WWF днес са останали едва 30 броя от тези китоподобни. Това представлява спад от над 92% от 1997 г. насам. Риболовът му е абсолютно забранен в целия свят, въпреки че обитава водата само в северната част на Калифорнийския залив в Мексико.

11. Планинските горили


Към момента броят на планинските горили наброява едва 800. Бракониерите ги избиват заради кожата, костите и месото.

Четете още: 10 животни, които изчезнаха през последните 20 години