Вече няма да те оставяме да блееш в края на седмицата, нито да се чудиш какво да правиш през свободното си време.

Започваме с редовни напътствия какво си струва да се прави в оживена София, преди да сме се преместили на изток (в морска посока). Ето и първият ни забавен гид за края на следпразничната седмица:

9 април, петък

Какво: Antistatic 2010 – фестивал за съвременен танц и пърформанс

Кой: „С” – представление на Ани Васева и „Touch Down” – проект в движение на Александър Георгиев, Деница Дикова и Жана Пенчева

Къде: Червената къща, 19.00 и 21.00 часа

Защо: защото е крайно време да кажеш „финито” на зимната статика и да се отдадеш на игривите пролетни хормони. Защото танцът не е само да научиш две-три шеметни стъпки за употреба в клубове и реалити шоу-та. Защото и двете танцови представления, които предлагаме, се играят за пръв път пред публика. И то, от млади и нахъсани български хореографи и танцьори.

„С” е представление за инфантилното желание и удоволствие, на което, на сцената, се отдават Ива Свещарова, Елена Димитрова, Петър Генков, Любомир Брашненков и Георги Шаров, докато в „Touch Down” в игра с гравитацията попадат Деница Дикова и Жана Пенчева. И така, ето малко танци за удоволствие и откъсване от гравитацията на особено работния петък. Чудно!



Какво: рожден ден без торта, но с много искрящи музикални свещи

Кой: ню-джаз дуото Brotherly

Къде: Sofia Live Club

Защо: навярно обичаш да ходиш на рождени дни, особено на такива с жива фънки музика. Е, уредена си, защото вокалистката Ана Стъбс и музиканта Робин Мъларки или, иначе казано, лондонското дуо Brotherly, обичат да правят свежи джаз, соул и фънки ритми за приятни танцуващи хора.

„One Sweet Life”, дебютният им албум, говори красноречиво за това, а освен него може да изпеят и едно Happy Birthday за 5-те години на Cotton Records – хората, които, надяваме се, ще ни тормозят още дълги години с изданията на Park Live Fest.

Какво: Thank You for Your Support Party

Кой: Скарлет Етиен

Къде: Yalta club

Защо: добре познатия ти клуб Ялта за втора поредна година влезе в световната Top 100 Clubs класация на DJ Mag, като този път се изкачи на 62-ра позиция, благодарение на феновете, които са гласували. Сега клубът връща жеста на същите тези заклети клъбъри, като им организира безплатно парти с една от любимките им – дивата секси-котка Скарлет Етиен.

При нея диджей пулта понякога се превръща в моден подиум, където дефилират и най-палавите електро фантазии, така че приготви се – It’s Friday night, it’s party time.

10 април, събота

Какво: Храна за душата

Кой: Фатих Акин и компания

Къде: в кината

Защо: никой не е очаквал от Фатих Акин да направи комедия, но... традициите не са това, което са. За справка - виж всичките му филми, които си играят със социални, културни и религиозни клишета, както слънцето си играе на криеница с облаците.

Затова нямаше как да не се стигне до „Храна за душата” – адски забавен и лежерен филм за един ресторант, за любовта, за добрите приятели и добрата музика, за простото удоволствие от живота и намирането на своето място в него. И най-вече за човека във всеки един от нас – идеалната храна за душата, която всеки синеплекс може да предложи в менюто си за събота следобед.



Какво: Matsuri-Fiesta с тайко барабани

Кой: формация Yamato

Къде: зала 1 на НДК, 20.00 часа

Защо: билетите за първия, обявен за 11 април, концерт на Yamato вече са изчерпани, така че второто им шоу ден по-рано идва като бонус. Перфектно за всеки, който не иска да ги изпуска, особено ако се е разминал с тяхната сценична магия при гостуването им миналата година. А комбинацията от хипнотизиращ барабанен тътен, приказна японска митология и магнетичен театър на сенките наистина не е за пропускане.

Matsuri е името на древен японски празник и означава едновременно почит и молитва към Бога, която събирала хората около тайко барабаните векове наред. Целта е освобождаване от натрупани негативизъм и лоши емоции, а тук не можем да се оплачем от липсата на такива. Ето ти и идеалната терапия, която потвърждава Yamato-философията, че барабанният ритъм, също като сърдечният, е същинският пулс на живота.