Автор
Веселина Петрова

Вдигнаха забраната за посещение на паркове

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещенията на градски паркове и градини.


Със заповед министърът на здравеопазването разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица: деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден; собственицин кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

„Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организация“, заяви Йорданка Фандъкова.

Създадена е организация в 8 столични парка, обозначени са маршрути, които са посочени в брошури и на сайта на Столична община.

„Сутринта проведохме съвещание с Щаба. В заповедта на министъра ще бъде променено, за да могат да се използват парковете. Преценихме, че този риск е премерен и няма да натоварим болниците. Ако ограниченията не се спазват, ще ги затворим отново“, обясни премиерът Бойко Борисов и призова гражданите да спазват всички ограничителни мерки.

Остават забраните за посещението на градинки и междублокови пространства. Съоръженията за игри и заведенията категорично остават затворени.