Автор
Woman.bg

Великденските пости: Време за размисъл и добродетелност

От днес започват 40-дневните Великденски пости и ще продължат до 5-и май. Това са най-дългите пости в годината.

Повечето хора вече не се съмняват в благотворното влияние на поста върху душата и тялото на човека. Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма. Според църковните канони това е и времето, в което вярващите не само поставят тялото си на изпитание, но и трябва да се въздържат от лоши мисли и действия. Важно е да размислим над делата си и над това, как можем да станем по-добри към ближните си.

Ако решите да спазвате Великденските пости тази година, ви предлагаме основните правила, които можете да следвате: По време на Великденските пости не трябва да се консумират храни от животински произход: месо, риба, яйца, млечни продукти. Разрешени са плодовете, зеленчуците, зърнените култури и растителните продукти. По време на поста всяка седмица е посветена на някакво събитие или личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние При постите съществуват шест степени на строгост:В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост растителна храна без олио. През Великия пост (освен първата и последната седмица) - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.

* всичко, освен месо (Месни заговезни);

* вкусване на риба;

* гореща храна с растително масло;

* гореща храна без мазнина;

* студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина);

* пълно въздържане от храна.

Изключително важно е по време на поста да пиете повече вода – около 2-3 литра на ден. Ако ви мъчи глад, вдъхнете аромата на подправки като канела и карамфил. Твърди се, че това много помага за овладяването на пристъпите на глад. След завършване на поста, бавно и полека се върнете към нормалното си меню. В никакъв случай не бива още на другия ден да се пристъпи към наяждане с месо, млечни продукти и всичко непозволено до този момент, тъй като това е особено вредно за стомаха и организма ви като цяло.

Великденският пост се пада по време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини и минерали. Затова се препоръчва приемането на витамини и шипков и зелен чай. Най-опасен е недостигът на витамин В1, от който отслабва нервната система. Този витамин се съдържа в бобовите и житни храни (зародиш, ръжен хляб, пшеничен пълнозърнест). Храната може да се посоли малко повече.

Недостигът на сол води до разстройство на работата на сърдечния мускул, слабост и световъртежи. Желязото също е необходимо за правилното функциониране на организма и се набавя, заедно с белтъчини, чрез гъби (най-вече манатарки). В меда се съдържат цял спектър от необходими вещества: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий и др. Две чаши прясно изцеден сок на ден зареждат с витамини и подпомагат перисталтиката.

Ето и няколко идеи за храни, които спокойно бихте могли да консумирате по време на пост:

* хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко);

* плодове - всякакви;

* зеленчуци - всякакви, поради сезона най-често предпочитани са картофите, зелето и боба;

*„млечни“ продукти на растителна основа – продават се в почти всички по-големи вериги магазини;

* соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши;

* паста и макарони – освен ако изрично не е упоменато на опаковката, то трябва да знаете, че макаронените изделия не съдържат яйца и други животински продукти и са идеални за постната трапеза;

* риба – всякакъв вид, но само в разрешените за риба дни;

* олио и зехтин – отново само в разрешените дни;

* ориз – всякакъв; * всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други;

* ядки – всякакви;

* сладки храни не съдържащи животински продукти като например локум (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка;

* сладкиши приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти;

* локумените вафли, но без шоколадова глазура могат да се вместят в постното ви меню.

Четете още: Какво е Прошката, ако не любов