Автор
Пепа Попова - Пепита

Тайните на изящния стил на Грейс Кели

Перфектните образи на холивудската звезда Грейс Кели, която знаеше как да изглежда ефектно дори в лаконична риза и панталон, са нагледно помагало за създаването на идеалния гардероб. В чест на рождения ден на актрисата ми се иска да разгледаме гардероба й и да видим защо и как тя влезе в историята на модата и се превърна в една от основните икони на века.

Иконите на стила никога не са се опитвали да следват модата - те ясъздават, вдъхновявайки дизайнерите да експериментират, като по този начин променят каноните на своята епоха. През 50-те години Грейс Кели е толкова известна и обичана, че с лекота успява да завладява съзнанието както на мъжете, така и на жените с образа си на крехка и същевременно грандиозна дива.

През 1956 г., на 26-годишна възраст, тя се омъжва за принц Рение III и става принцеса на Монако, но преди това талантливата американска актриса представя на света 11 филма с нейно участие с изключителна естетическа и художествена стойност. Героините на Грейс излъчват аура на изтънченост и елегантност. Въпреки че външният й вид бе иновативен за модата на 20-ти век, стилът й остава актуален и днес. Ето какво го прави толкова специален и какви тайни ще ни помогнат да го повторим в настоящето.

Колежанка
В началото на кариерата си стилът на Грейс Кели напомня образа на „момиче от колежа“ и е близък и достъпен до всяка млада жена. В гардероба на Грейс доминират „наивни“ ризи-рокли, панталони капри, жилетки, балетки или „помпи“. Но дори такива привидно "момичешки" неща актрисата умело превръща в съблазнителни тоалети, добавяйки малко шик със семпли детайли. Избраната от Грейс за годежа й с принц Рение III вталена рокля-риза Branell, допълнена от грациозна брошка и ефирен шал, идеално пасват на събитието, пресъздавайки едновременно невинна и луксозна визия.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Вечните панталони Капри
През май 1955 г. Грейс води американската делегация на филмовия фестивал в Кан. Тогава бъдещата принцеса се среща за първи път с бъдещия си съпруг. За да заснеме корица за списание на борда на яхта в пристанището, спокойната и елегантна Грейс позира в бяла риза и панталон капри, които по-късно се превръщат в отличителен белег на актрисата.

View post on Instagram
 


Без излишни украшения
В статия на The Telegraph от 1956 г., озаглавена „Всичко това започна с Грейс Кели“, модният редактор Уиндфрид Джаксън пише за това как Грейс Кели популяризира „лаконичния стил“. Тя отбелязва: „Модата се връща към стила на класическата елегантност. Новата тенденция е до голяма степен продиктувана от жената, чието име сега е във всички заглавия - Грейс Кели. "

За да овладеят „новата модна техника“ на Грейс, Джаксън съветва читателите да „избират грациозен, лаконичен външен вид и да го допълват с практични бижута:„ обеци-клипс и елегантна гривна са всичко, от което се нуждаете “.

Но тя подчертава: „Аксесоарите трябва да са безупречни - дръжките на чантите не трябва да са изтъркани, шапките – не трябва да са смачкани, а токчетата на обувките – без драскотина“. В допълнение тя препоръчва да се обърне внимание на прическата: „косата трябва да бъде спретнато оформена, здрава и блестяща“.
Самата Грейс Кели също обяснява страстта си към лаконичните силуети: „Трябва да избирам семпли дрехи, защото се губя в екстравагантни неща“. Тя бе уверена, че класическите, елегантни парчета, както и добрата стойка и подходящата лична грижа никога няма да излязат от мода.

View post on Instagram
 

Чанта Hermès
Най-известният моден факт, свързан с Грейс Кели, със сигурност е чантата Hermès Kelly, която получава името си през 1956 г. благодарение на снимки на актрисата, покриваща бременния си корем от досадните папараци.
Историята на Грейс и Hermès започва през 1954 г., когато известният режисьор Алфред Хичкок, който боготвори Грейс и я нарича „вулкан в снега“, позволява на дизайнера на костюми Едит Хед да използва аксесоарите на Hermès за Кели в „Улови крадец“.
Бяхме като две малки момичета в магазин за сладолед, влюбихме се във всичко, което видяхме“, казва дизайнерът за времето, прекарано в бутика.
Изглежда, че нещата на Hermès са помагали на Грейс Кели във времето: веднъж марков шал поддържа счупената ръка на звездата под формата на превръзка.
Има и друг дизайнерски артикул, кръстен на актрисата - това е куфарът Mark Cross Grace Box, създаден специално за героинята Грейс във филма „Прозорец на двора“.

View post on Instagram
 

Перлите са най-добрият приятел на момичето
Използвам перли на екрана и в живота“, казва Грейс Кели. И е вярно – тя залага на аскетизъм при украшенията, който й позволява да допълни класическите тоалети с нежни бисерни бижута. Седефената колекция на Грейс включва обеци, гривни, пръстени и колиета, а най-необичайното бижу е златен часовник, украсен с диаманти и перли.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Умна стратегия за пазаруване
Що се отнася до пазаруването, принцесата на Монако, въпреки неограничения достъп до най-скъпите тоалети, има своя собствена философия: „Просто купувам дрехи, които ми харесват и ги нося с години“.

Грейс Кели не е от известните личности, които са имали огромен гардероб с размер на отделна стая и не е имала проблем да се появи два пъти в едно и също нещо. Веднъж, по време на бременност с дъщеря си Стефани, принцесата е попитана за любимото си тъмно синьо палто: „Същото палто ли е, както преди 9 години?“ На което Грейс отвръща без никакво смущение: "Да, просто много ми харесва!"
Дори на Оскарите през 1955 г. актрисата избира драпираната сатенена рокля на Едит Хед, която вече е носила преди година за премиерата на филма „Момиче от провинцията“ в Ню Йорк.

Червеното червило е основният аксесоар
Яркият цвят на червилото е друг постоянен спътник на безупречния външен вид на Грейс Кели. Със сигурност има критици, които смятат, че когато става въпрос за кралски особи по-удачно е да се носят розови и nude-нюанси. Но Грейс Кели успява да убеди всички и по отношение на това, завладявайки ги със своите съблазнителни и в същото време изискани героини във филмите „Висока Луна“ и „Прозорец към двора“.

View post on Instagram
 

Елегантно сафари
Перфектният стил на Грейс Кели е вдъхновил много дизайнери, включително Кристиян Диор, Кристобал Баленсиага и Ив Сен Лоран. Твърди се, че последният е бил силно впечатлен от елегантния сафари стил на Грейс в „Могамбо“ и му е посветил своята колекция La Saharienne от 1969 г.

View post on Instagram
 



Късо сако
Късите сака, наподобяващи униформите на бикоборците, бяха сред любимите на Грейс Кели през 60-те. Тя ги комбинираше успешно с пола-молив. Днес този стилистичен прийом е също толкова актуален.

View post on Instagram
 

Обувки Мери Джейн
За принцесата на Монако комфортът винаги е бил приоритет. Ето защо тези удобни обувки бяха основен елемент в гардероба й. Грейс Кели ги носеше с панталони и рокли. Препоръчваме на съвременните любителки на модата да направят същото.

Футуристични очила

Трудно е да се повярва, но този кадър е направен през 60-те години. С тези очила Грейс Кели би била най-модерната на всеки музикален фестивал и днес.

View post on Instagram
 

Грейс Кели продължава да вдъхновява съвременните дизайнери и до днес с елегантния си външен вид, в който има и доза провокация. Грейс знаеше как да превърне едно модерно нещо в свое, като същевременно запази ярка индивидуалност… Със сигурност съвременните претенденти за титлата „икона на стила“ има какво да научат от Кели.