Автор
Теодор Муховски

6 неща, за които хората съжаляват най-много в живота си

Вероятно всеки от нас е взимал решения, за които съжалява и до ден днешен. Някои от тях са тривиални и бързо се забравят, други могат да ни измъчват с години.

За какво най-много съжаляват хората в живота си?
Изследванията разкриват шест основни неща. От тях произтичат няколко важни извода - те могат да помогнат за намаляване на риска от нови погрешни стъпки.

Какво всъщност се крие зад чувството на съжаление?

Понякога чувствате празнота в себе си, примесена с малко гняв. Умът ви се връща назад във времето, създавайки алтернативни сценарии на събития или на целия ви живот.
"Ако не бяхте взели това решение тогава, нещата със сигурност щяха да се развият по-добре" - казва вътрешният ви глас.
Този тип състояние се случва, когато разсъждаваме върху решения, за които съжаляваме.
"Трябваше да направя нещата по различен начин" - е основната мисъл, която стои зад чувството на съжаление.



Разбира се, някои грешни решения са незначителни, бързо забравяме за тях и продължаваме напред. Случва се обаче и да се задържат в душата ни и да ни мъчат с години, завръщайки се с визията за друг, по-добър живот.

За кои решения е най-вероятно да съжаляваме?

Отговорът на този въпрос е потърсен, като е проведено проучване сред 270 американци през 2011 г.
Най-много съжаления са били отправени към шест въпроса: романтика (19,3%), семейство (16,9%), образование (14%), кариера (13,8%), финанси (9,9%) и родителство (9%).

Изключително важно е да се вслушваме в мнението на хората, които се занимават с умиращите.
Австралийската палиативна болногледачка на име Брони Уеър описва в книга какво е чувала най-често от своите клиенти, които са били на път да починат. Установила е, че човек най-дълбоко се съжалява за пет неща:

1. Не са имали смелостта да живеят в съответствие със себе си и да следват пътя, който другите очакват от тях

- Стриктното придържане към културните норми за сметка на собствените страсти води до разочарование и горчивина, коментира д-р Камилери.



2. Че са работили толкова усърдно

- Времето не се връща, така че ако го изразходвате за работа, не можете да го изразходвате за по-смислени неща, казва психологът.

3. Не са имали смелостта да изразят чувствата си

- Само ако сте открити и честни в изразяването на мислите и чувствата си, можете да създадете истински връзки с другите хора, отбелязва Адриан Р. Камилери.

4. Че са загубили връзка с приятелите си

- Обезсърчително е да си откъснат от тези, които наистина те разбират и приемат такъв, какъвто си, признава специалистът.

5. Че не са си дали шанс да живеят по-щастливо

– Очакванията и мненията на другите не бива да ви пречат да бъдете щастливи с това, което сте. Нещо повече, щастието може да се открие в пътуването, а не само в дестинацията, до която често никога не стигате, подчертава д-р Камилери.

Кога е най-вероятно да съжалявате? Три важни извода



Като се има предвид гореизложеното, могат да се зададат въпросите: кога рискът да съжалявате за дадено решение се увеличава най-много? Адриан Р. Камилери изтъква три неща.

Първо, най-много съжаляваме за решения, които са свързани със социални взаимоотношения.
- Хората имат биологична потребност от принадлежност и решенията, които застрашават това чувство за принадлежност, са изпълнени с риск, казва психологът и ни напомня: - Подхранвайте взаимоотношенията си.

Второ, най-много се съжалява за решения, които са трудни за оправдаване в ретроспекция.
За да избегнете това, трябва да се придържате към принципите и ценностите си. Това е най-добрият пътеводител към добрия избор.
- Дори и нещата да се развият зле, ще знаете защо решението е имало смисъл за вас в онзи момент", подчертава Камилери.

И накрая, нещата, за които съжаляваме най-много, са тези, които (по различни причини) сме изоставили. Както посочва психологът, по-лесно е да коригираме посоката, след като сме предприели действие, отколкото да си представим възможностите, които сме оставили зад гърба си.


Четете още: Частен детектив: 20 тревожни признака, че мъжът ви изневерява