Автор
Антония Дамянова

Безценното завещание на кралица Елизабет II: Добрите спомени са нашият втори шанс за щастие

Ден след като най-дълго управлявалият монарх в британската история си отиде, цялата нация скърби за своята любима кралица. Държавници, политици, артисти, спортисти и журналисти от цял свят изказват своите съболезнования и споделят истории от срещите си с Нейно Величество Елизабет II.

Статии, коментари и постове продължават да заливат социалните мрежи и все повече хора се стичат към Бъкингамския дворец, за да поднесат цветя в памет на кралицата.



Ще я запомним със забележителните ѝ рекорди – тя е най-възрастната кралица на власт и е с най-продължителния брак в британския кралски двор. Тя е най-пътуващият държавен глава в света.

Историческа е и коронацията ѝ, която събира 30 милиона зрители пред телевизионните екрани по света. Елизабет II е и от малкото монарси на Великобритания, който може да се похвали с дълъг и щастлив брак, продължил 74 години, без нито един скандал да е помрачил семейния ѝ живот с принц Филип, херцог на Единбург. Припомняме, че той почина на 9 април 2021 г. в Уиндзорския дворец, на 99-годишна възраст.

View post on Instagram
 

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. по време на управлението на нейния дядо по бащина линия, крал Джордж V. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън.

През управлението на дядо си Елизабет е трета по наследствената линия на трона след чичо си, принца на Уелс Едуард VIII, и баща си, херцога на Йорк. Когато дядо ѝ умира през 1936 г., чичо ѝ наследява трона. По-късно същата година Едуард VIII абдикира, след като предлага брак на разведената американка Уолис Симпсън, като така предизвиква конституционна криза. Впоследствие бащата на Елизабет става крал, тя – предполагаемият престолонаследник.

View post on Instagram
 


През 1947 г. се омъжва за далечния си братовчед Филип Маунтбатън, с когото имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Вследствие на влошеното си здраве, на 6 февруари 1952 г. крал Джордж VI издъхва, което предопределя възкачването на най-голямата му дъщеря на трона.

Елизабет управлява от 1952 г. до смъртта си на 8 септември 2022 г.

Днес, в памет на Нейно Величество, си спомняме шепа от съкровищницата на нейните мисли и послания, които завинаги ще оставят дълбока следа не само в нашите, но и в сърцата на бъдещите поколения:

"Когато животът изглежда труден, смелите няма да се наведат и да приемат поражението. Вместо това те стават още по-решени да се борят за по-добро бъдеще."

"Нека да не се вземаме прекалено на сериозно. Никой от нас няма монопол върху мъдростта."

"Винаги е било лесно да се мрази и унищожава. Да се гради и да се грижиш е много по-трудно."

View post on Instagram
 

"Мъката е цената, която плащаме за любовта."

"Добрите спомени са нашият втори шанс за щастие."

"Всичко има общо с обучението: можеш да направиш много, ако си правилно обучен."

"Семейството не означава непременно кръвни роднини. Често е една общност, организация или нация."

"Знам, че няма една формула за успех. Но с течение на годините съм забелязала, че правилата на лидерството са универсални и често са за намиране на начини за насърчаване на хората да обединят усилията си, талантите си, своите прозрения, ентусиазма си и да намерят вдъхновение, за да работят заедно."

"Истинският патриотизъм не изключва разбирането за патриотизма на другите."

"Трябва да ме види човек, за да повярва, че съществувам."


"Светът не е най-приятното място. В крайна сметка родителите ви ви оставят и никой няма да се отклони от пътя си, за да ви защитава безусловно. Затова трябва да се научите да се застъпвате за себе си и за това, в което вярвате. Понякога, моля, простете езика ми, се налага да сритате някого отзад."

"Истинското мерило на всички наши действия е колко дълго доброто в тях продължава. Всичко, което правим, го правим за младите."

View post on Instagram
 

Четете още: Операция Лондонски мост започна: Ето какво ще се случва 10 дни след смъртта на кралицата