Автор
Антония Дамянова

Ето как изглежда днес момичето, което преди 4 години е тежало само 30 кг

Масовата истерия по сваляне на килограмите не подминава и нея. Тя е от онези млади момичета, станали жертва на наложените стереотипи за красота в съвременния свят и озовали се на границата със смъртта заради тях. В стремежа си да отслабне преди години, тя достига до предела от 30 кг, които я довеждат до пълно физическо и психическо изтощение.

Благодарение на силния си дух и жажда за живот днес 22-годишната Сара Рав от Мелбърн е успяла да се пребори със заболяването анорексия и да върне блясъка, силата и здравето си.



Като повечето тийнейджърки, и Сара се чувствала дебела, докато в един момент не решила да сложи край на подигравките и лошото си самочувствие. Започнала да се ограничава строго при избора на храни. Консумирала едва 300-400 калории на ден, а убийствения хранителен режим комбинирала с тичане в продължение на три часа ежедневно.

„Не ставаше дума за отслабване или желание да изглеждам по определен начин. Исках да бъда по-добра“, признава Сара.



Рав бързо започнала да слабее, докато кантарът не ударил числото 30. Косата ѝ вече значително била опадала поради липсата на витамини и минерали, а здравето ѝ се влошило до критична степен.

Преподавателите от медицинския институт, където Сара учела, забелязали драстичната ѝ промяна в теглото и ѝ забранили да посещава часовете, докато не се възстанови и не върне предишната си жизненост и здраве.



Въпреки съветите на специалисти и молбите на приятели, момичето отказало да посещава психолог и терапевт. Докато отлагала във времето срещите с въпросните експерти, тя продължавала да слабее. И така докато един ден не била спешно хоспитализирана с диагноза нервна анорексия.

„Трудно е за човек с психично заболяване да си признае, че страда от това“, споделя по-късно Сара.

View post on Instagram
 


Постепенно в болницата започнала да се възстановява. Системите, на които била поставена, върнали енергията ѝ, но от там нататък всичко било в нейните ръце. Младата жена осъзнала грешката си и с подкрепата на лекари и специалисти започнала да се бори с болестта.

Така чрез пълноценно и балансирано хранене под наблюденията на лекари, в рамките на две години, момичето успяло да качи 19 кг. След като силите ѝ се възвръщали и здравето ѝ укрепвало, тя започнала да посещава фитнес залата и да тренира по специален тренировъчен план под надзора на фитнес инструктор.

Днес Сара не крие, че през първите две години борба с анорексията ѝ е било най-трудно. Тогава неведнъж я спохождали лоши мисли и желание за глад.

Сега обаче тя е по-щастлива от всякога и с гордост заявява, че се чувства по-уверена и силна. Нейният призив към младите момичета е да се харесват такива, каквито са. Да знаят, че всяка мечта се постига с вяра, решителност и търпение и че всяко прекалено нещо може да доведе до необратими последици и фатален край.

View post on Instagram
 


„Победих анорексията, но има шаблони, които трябва да забравя, да започна да живея по нови модели на поведение така, че раните, които ние сами или обществото ни нанася, да зараснат. Това отнема време. Но осъзнах, че няма нищо лошо в това как изглеждам. Почувствах, че нещо не е наред с мен, но се страхувах да се разкрия през близките си. Вие не сте виновни за депресията си, за посттравматичния стрес и другите психични разстройства, но от вас зависи да не се оставите в техните пагубни ръце“, призовава Сара Рав.

View post on Instagram
 

Четете още: Анорексията - тихият убиец на манекенки