Автор
Антония Михайлова

Историята на Джейн Остин: Eдна девица, която знае всичко за любовта

На днешния ден през 1775 г. се ражда неповторимата Джейн Остин. В нейна чест ще си припомним някои любопитни факти от земния ѝ път.

Животът на прочутата писателка изобщо не е протекъл по щастливия сценарий, който тя е описвала в книгите си.

Любовните романи на Джейн Остин не са сладникави, в тях няма място за „образцови“ героини и герои. Но има една особеност, характерна за всичките ѝ произведения – щастливият край. Писателката е имала сериозни лични причини да наблегне на хепиенда. Въпреки вродения си талант, образованието си и изтънчеността си, Остин така и не била благословена с голямата истинска любов, която така живо, романтично и с доза хумор описва в романите си. Впрочем, лорд Тенисън е бил на мнение, че писателката може да се сравни с великия Шекспир в умението си да създава ярки и незабравими образи, а известният писател Киплинг, възхитен от нейното творчество, ѝ е посветил свой разказ. Но похвалите от страна на именитите мъже едва ли са утешили тази изключителна жена, която до края на краткия си живот е останала девица.

View post on Instagram
 

Джейн се родила на 16 декември 1775 г. в семейството на пастор в град Стивънтън в Южна Англия. Бедността, дълговете и финансовите проблеми не ѝ попречили да получи прекрасно образование. Наблюдателната и остроумна Джейн била весело и общително момиче. Мъжете я харесвали, макар да не била красавица. Впрочем, никой не е описал с достоверна точност външността на известната писателка, а портретът ѝ, нарисуван от нейната сестра Касандра, също не внася особена яснота. В историята на живота ѝ обаче е останала записана забележка на съседката, че „Остин прилича на ръжен“ – тази жена явно е завиждала на писателката за славата ѝ. Деликатната, чувствителна и талантлива девойка, каквато са я запомнили приятелите и роднините ѝ, просто не можела да не мечтае за голяма любов и за човек, който да оцени по достойнство чувствата ѝ.

Веднъж в сърцето на Джейн се зародила надежда след срещата с младия ирландец Том Лефрой, представител на старинен френски род. За миг ѝ се сторило, че с този мъж тя може да намери щастието си. Том я ухажвал романтично и я следвал като сянка. Джейн даже признала на сестра си: „Тази вечер очаквам моят ирландски приятел да ми поиска ръката“. Но минала цяла седмица, а Лефрой така и не намерил за нужно да потърси Остин. По-късно се разбрало, че майка му е настояла той да се ожени за заможна жена, за да спаси семейството от уж бедственото му положение. Лефрой сключил брак с богата наследница, заемал високи постове и дори станал върховен съдия на Ирландия. По-късно определил предишните си чувства към Джейн като „момчешки порив“ и я забравил завинаги.

View post on Instagram
 

Впечатлителната девойка приела тежко това предателство. След тези събития през 1802 г. брак ѝ предложил Харис Биг – един от най-известните мъже в Стивънтън, 6 години по-възрастен от нея. Тя поначало приела предложението му, но на следващия ден, след като се посъветвала с Касандра, размислила. Явно просто не можела да си представи любовта, затворена в рамките на брак по сметка. В живота на Остин обаче имало и прекрасна любовна история, като нежен слънчев лъч – която за жалост завършила трагично. По думите на Касандра на крайбрежието на Девъншир, където семейство Остин ходило на почивка, Джейн се запознала с млад мъж, чието име е неизвестно и до днес. Това била кратка и нежна любов, в която двама души изведнъж се почувствали нужни един на друг. Разделили се и той се заклел на Джейн, че ще я намери пак. Но не му било писано – скоро тя узнала, че той е умрял.

View post on Instagram
 

Вероятно тези тежки преживявания, предателства и загуби са променили окончателно съдбата на момичето. Джейн се посветила изцяло на творчеството си и създала шест романа, които са останали в историята на световната литература. Най-известните сред тях са „Разум и чувства“, „Гордост и предразсъдъци“ и „Ема“, заради които Остин все още е сред най-четените писателки по света. Тя е отразила несподелената любов и любовната мъка на страниците на книгите си, написани простичко и гениално. Писателката казвала на шега, че ако в собствения ѝ живот всичко е толкова трагично, то героините ѝ непременно ще бъдат щастливи. В нейните романи винаги тържествува безоблачното щастие на двама души. Жалко, че животът на Джейн Остин, велика писателка и оптимистка, се оказал твърде кратък. Тя починала на 41 години от тежка болест, оставяйки вечна следа в сърцата на читателите.

Четете още: Джейн Остин: Момичетата мечтаят или да се омъжат, или да се влюбят нещастно