Автор
Ева Григорова

Как всъщност работи кармата и можем ли да я подобрим?

Думата “карма“, която е фундаментална за източната философия, първо беше възприета от западните любители на мъдростта, изследователите, психолозите, а след това систематично мигрира в ежедневието ни и вече можем да я чуем отвсякъде.

Дори в популярната игра Fallout понятието карма се използва като елемент на прогреса във виртуалния свят. Ако стреляте и ограбвате мирни заселници, кармата ви ще се влоши. Ако помогнете на човек в беда и направите избор в полза на общественото благо, като откажете голяма сума валута за атомна експлозия в центъра на града, кармата ще се подобри.



За да изясним добре понятието “карма”, трябва първо да въведем концепцията за прераждането. Според нея човек живее повече от веднъж. След смъртта той не отива в рая / ада, а се връща обратно на тази или друга планета в ново тяло ("плътско“ - телесно). За будизма и индуизма това е очевидна аксиома.

Карма от санскрит се превежда като "действие". Представете си, че целият живот е вид виртуална реалност, компютърна игра, в която преминавате от едно ниво на друго. Познавайки правилата на играта, вие извличате максимума от нея, като трупате точки в профила си. При преминаване към следващия етап, тези точки не се изтриват, но могат да бъдат преобразувани в нещо повече. Това е същността на кармата.

Нищо не остава незабелязано. Всяка мисъл, емоция, намерение, действие и голямо дело се запечатват завинаги в душата ви. Те не могат да бъдат изтрити.

Кармата ви става положителна, когато осъзнаете потенциала си и изживеете преживяванията, заради които сте се преродили. Кармичната ви сметка става на минус, когато забравите за пътя си и когато нарушавате законите на природата.



Основната планета на кармата - Юпитер - има общи корени с етиката, морала и съвестта. Но кармата не е напълно идентична с християнските предписания. Грубо казано, някои хора са дошли в тази реалност, за да съгрешат в името на реализирането на по-мощно и обществено благо.

Често ни е трудно да открием смисъл в кармата, когато например богат банкер или престъпник живее дълъг щастлив живот без болести, а позитивен, отзивчив лекар, който е спасил хиляди хора, умира сам в бедност от сериозни заболявания. Но това също е карма. Тя просто надхвърля един живот и за много хора не е съвсем ясно защо този закон функционира наглед несправедливо.

Истината обаче е, че природата стриктно спазва закона за запазване на енергията. Всичко си има причина и следствие.



Накратко кармата е причинно-следствена връзка, а най-често в реалния живот ви пречи негативната карма, според която моралната и физическата вреда, която сте нанесли, ви се връща и вие получавате това, което сами сте създали. Някоя наричат кармата и “закон на бумерагнга”.

Нека поговорим по-подробно за кармата на бедността. Тя често възниква от желанието на човек да консумира, без да дава никаква стойност в замяна. Ако човек просто живее за собственото си удоволствие, не мисли за благото на другите, не работи за благото на околните, не получава никаква положителна възвръщаемост от хората, тогава, грубо казано, той изразходва кармата на богатството си. И когато тя се изчерпа, той изпада в ситуация на карма на бедност. Тоест той е взел много, но не е дал нищо или е дал твърде малко. Тогава започват да възникват проблеми с парите и материалния свят като цяло.



Всъщност съществуват три вида карма:

Кармата на душата е това, което душата е донесла със себе си от минали прераждания. Това е периодът от раждането до около 8 години. Случва се в ранна детска възраст детето да е изправено пред много предизвикателства. Душата, въплътена тук, изработва кармата си. Ако в минали прераждания сте били в позицията на консуматор, не сте раздали нищо, не сте донесли никаква радост, идвате на този свят вече с кармата на бедността и рано или късно ще трябва да промените ситуацията.

Кармата на рода е кармата на родителите, които ни влияят до условното пълнолетие. Този период е някъде до 16-18 години. Тук детето работи върху опита на родителите си. При съзнателно възпитание до достигане на пълнолетие, кармата на семейството е напълно отработена, а след това всичко зависи само от нас самите. Но при неправилно възпитание кармата не се отработва. Ако едно дете, например, си позволи да краде пари от родителите си, да ги използва, да ги манипулира, то всичко това води до придобиване на кармата на бедността. Много богатите семейства често имат проблеми с децата си. Децата предпочитат да консумират бюджета на родителите си, без да развиват никакви знания, умения и способности, за да помагат на другите в бъдеще. Това може да се нарече "тест за богатство", който често не е преминат. Кармата на богатството ще бъде изчерпана и те най-вероятно няма да оставят нищо на своите потомци.

Личностната карма е нашият индивидуален път, който започва от съзнателната ни възраст. Тук всичко е по-лесно. Всяко ваше добро действие ви носи като резултат награда в реалния свят. Колкото повече даваш, толкова повече получаваш. И ако в зряла възраст не разбирате защо не можете да постигнете материално благополучие, трябва да се върнете към кармата на семейството, кармата на душата (това вече е по-трудно) и да работите върху тях. Развитието е сериозен и продължителен процес. Необходимо е да се върнете към ситуации, в които сте били наранени или в които сте наранили някого. Опитайте се да простите на хората, които са ви обидили, вашите роднини, поради които може би детството ви не е било най-щастливото. Спомнете си ситуации, в които сте грешили, обмислете ги и ги почувствайте съзнателно, целият този опит можете да приложите в ежедневието си.

Струва си да запомните, че всяка ситуация, свързана с карма, може да бъде променена чрез извършване на добри дела, носещи ползи и радост.



Как да преодолеете кармата на бедността

Както вече разбрахте, кармата на бедността по правило е ситуация, в която консумирате повече, отколкото давате. Егоизмът, нежеланието да се промени света към по-добро- това е основната причина за кармата на бедността.

Вземете лист хартия и запишете върху него действията, с които придавате на този свят някаква стойност. Например, рисувате картини, които след това продавате на ниска цена. Хората са ви благодарни. Картините са добри, евтини са и в същото време носят щастие. Ако, след като сте продали някаква услуга или продукт, получите искрена благодарност от човек, това означава, че печелите карма на богатството.

Когато клиентите са доволни, те започват да говорят за вас на другите и по този начин се задейства ефектът от уста на уста, който е най-добрият начин за изграждане на бизнес. Отървете се от навика да мислите как да получите нещо и се опитайте да мислите как най-добре да дадете, дори ако в началото това не ви носи голяма печалба.