Автор
Антония Дамянова

Клеопатра и още 8 грозни жени от историята, които всички смятат за красавици

Свикнали да слушаме за приказната красота на тези дами от минали епохи, днес е достатъчно да чуем техните имена, за да изпитаме възхищение към тях. Оказва се обаче, че те в действителност съвсем не са били така красиви, както се твърди за тях в някои историческите хроники и книги.

Клеопатра

Познаваме я като последния владетел на Египет от династията на Птолемеите. В плен на красотата на легендарната египетска царица попадали редица мъже, най-известните от които Юлий Цезар и Марк Антоний. Всеки мъж бил готов да я последва до края на света и да изпълни всяка нейна прищявка. Царицата на Египет не само съумявала да накара всички да повярват в красотата ѝ, но и до ден днешен успява да бъде олицетворение на женствеността и сексуалността.

View post on Instagram
 


Но имало и такива, които не се поддавали на нейните прелести. Те описвали Клеопатра като обикновена жена с нисък ръст, голям нос и малки очи. Всъщност според последни научни разкрития Клеопатра е била от африкански произход. Те имала африканска кръв в жилите си, твърди австрийски екип, изследвал гроба на сестра ѝ Арсиное в Ефес, днешна Турция. Тезата е изложена в документалния филм на Би Би Си "Cleopatra: Portrait of a Killer". Според традицията Клеопатра, последната царица на Египет, е била от гръцки произход, наследничка на Птолемеите, властващи в Египет от времето на Александър Македонски. Откритите в Ефес останки на родната ѝ сестра Арсиное обаче разкриват африкански черти. Според д-р Хилке Тюр от Австрийската академия на науките находката е уникална, а идеята, че майката на Арсиное е била от африкански произход е истинска сензация, отваряща нова врата към семейството на Клеопатра. Доколко тази теза е вярна, и доколко общо има тя с твърденията на други съвременници на последната египетска царица, че тя далеч не била толкова красива, е все още трудно да се каже.

Ан Болейн

Кинематографичният образ на Ана Болейн превърна злощастната съпруга на крал Хенри VIII, която е екзекутирана по заповед на съпруга си, в истинска фатална красавица. Съвременници пишат за нея: „ тя е костелива, с тъмно лице, с изпъкнали очи и дълъг нос и взе краля с интелигентност и хитрост“.

View post on Instagram
 

Освен всичко друго, Болейн е имала ужасен характер, била арогантна, отмъстителна и много алчна. Ан направила невъзможното за онова време – тя се влюбила в Хенри VIII и го принудила да се разведе със съпругата си, за да се ожени за нея. Тази жена просто знаела как да се хареса на всеки мъж, когото пожелаела. Или поне така се говорело за нея.

Царица Тамара

Много историци все още спорят за външния вид на грузинската кралица. Повечето са убедени, че тя е била крехко и красиво момиче, което е запомнено в историята като символ на женската мъдрост. Но има и такива, които не пеят хвалебствени песни за Тамара, вярвайки, че външният ѝ вид трудно може да се нарече привлекателен. Наистина, ако се съди по някои стенописи, кралицата имашела кръгло пълно лице, малък нос, тънки устни и ниско чело.

Роксолана

Жената, която плени сърцето на Сюлейман и стана негова законна съпруга противно на всички правила и закони. В телевизионния сериал "Великолепният век" в нейната роля се превъплъщава красивата и ефектна актриса Мерием Узерли, но в исторически източници се твърди, че Хюррем султан далеч не била толкова красива, колко я описват романизираните версии и филми.

View post on Instagram
 

Извън двореца се чудели как такава жена можело да се омъжи за султана, тъй като високият ѝ ръст (тя била по-висока от господаря си), силната ѝ физика, очевидното наднормено тегло и широкото ѝ лице определено не били образец за красота от онова време. Разбира се, днес не е възможно да се прецени точно какъв е бил външния ѝ вид. Още повече че художниците по онова време рисували образа на великата Хюррем на базата на описанията на евнусите.

Има и още едно доказателство за непривлекателния външен вид на тази жена, самата Роксолана пише за това в писма до Сюлейман:„ ... спускам грозното си лице към твоите благословени крака “.

Полин Виардо

Още едно грозно момиче, което успява да стане муза на такива велики хора като Шопен, Шуман, Менделсон и Тургенев. Руският писател се възхищавал на външния ѝ вид, въпреки че тя била далеч от идеалната красота в представите както за онова време, така и днес.

Екатерина Нелидова

Хайнрих Хайне пише за нея, че е пейзаж, едновременно екзотичен и чудовищен. Тези думи само говорят, че екранизациите са далеч от реалността. Екатерина Нелидова е поредното момиче, което трудно може да се нарече красавица. Съвременниците твърдят, че е била умна, но не и красива.

Мерилин Монро

За секс иконата на Холивуд се говори, че не е била нищо особено, преди да се подложи на пластичните операции. Всъщност носът ѝ действително бил по-голям в сравнение с чипото носле, с което завинаги ще я запомним, но едва ли това наистина я е правело да изглежда по-грозна.

View post on Instagram
 

Факт обаче е, че Мерлин е пряко доказателство, че можеш да правиш каквото си поискаш с външния си вид, ако искаш кариерата ти да започне да върви нагоре. Тъжно, но факт.

Елизабет I

За дъщерята на Хенри VIII също била трудно да се каже, че била красавица, но това не ѝ попречило да има огромен брой любимци и да управлява страната. Тя завладявала мъжете с веселия си нрав и способността си да се представя перфектно в обществото.

Изабела I Кастилска

Съвременниците отбелязват нейното вродено благородство, но тя не може да се нарече красавица. Въпреки че Христофор Колумб бил очарован от нея, много мъже не разбирали как може да се хареса жена с толкова специфичен външен вид.

View post on Instagram
 

Между другото, Изабела е най-известната „мръсница“ в историята в буквалния смисъл на думата. При обсадата на Гренада тя се заклела да не се къпе, докато градът не падне. Наложило ѝ се дълго да почака. В резултат на това бельото на Нейно Величество придобило жълтеникав оттенък, който по-късно испанците гордо започнали да наричат „Изабел".

Четете още: 10 неизвестни факта за Клеопатра