Автор
Теодор Муховски

Кои са думите, изречени от любими хора, които ни нараняват

Лошата дума може да се чуе твърде често в днешно време. Отрицателните коментари по наш адрес са навсякъде - по пътищата, в работата, при децата в училище. Критиките, обидите и подигравките ни ядосват и могат да ни изкарат от равновесие.

Но най-големите щети идват от негативните думи, които са казани по наш адрес от някой близък човек. Когато някой родител, партньор, приятел или близък човек успее да ни засегне или нарани, ние изпитваме истинска болка и тъга от този факт.



Ако едно дете вербално или физически се малтретира от родителите си, то става много по-склонно към депресивни състояния. Човек не обича да получава негативизъм, това го озлобява и променя, а ефектът е постоянно лошо настроение и песимизъм. Затова е важно как да възпитаваме децата си и да не им оставяме този отпечатък в съзнанието им.

Любимите ни хора понякога ни критикуват, защото си мислят, че ни правят услуга. Те го замаскират като добронамерени съвети, но ние често пъти не знаем как да реагираме на това. Всичко това подкопава нашата самоувереност и води до ниско самочувствие.



Най-болезнено от всичко остава сравнението. Много погрешно е да сравняваме някого с друг, още повече когато се отнася за детето ни. Съвети от типа "Ангел се справя по-добре от теб" не са никак препоръчителни.

При любовните взаимоотношения в никакъв случай не трябва да се правят сравнение с бившите.
Тези, които ни обичат, не трябва да насочват към нас негативни коментари, презрение, подигравки, вредна критика и саркастични фрази. Привързаността изисква физическо, емоционално и комуникативно уважение. Без тези стълбове никоя връзка няма да бъде задоволителна или щастлива.



Зад тези, които използват насилствена комуникация и не виждат ефекта от собствените си думи, стои проблемна личност. Това, което трябва да правим във всички случаи, е да реагираме и да изискваме уважение. Не защото те са наши баща, брат, приятел или партньор, а защото не трябва да толерираме език, основан на подигравки, подценяване и незачитане.



Четете още: Вижте защо приготвянето на храна у дома ни прави щастливи