Спазвайте правилото 5:1 и ще имате щастлива и здрава връзка

Понякога е трудно една връзка да протича безпроблемно през цялото време. Винаги ще се намерят неразбирателства, които неминуемо прерастват в кавги. Това е част от живота ни.

Перфектният брак или връзка го има само по филмите, в реалността всичко това е мит. Рано или късно, силата на любовта намалява и на преден план излизат битовите проблеми. А те често пъти водят до спорове и противоречия между двама души.

Идеята на здравата и безпроблемна връзка е тя да не бъде трудна - т.е. двамата партньори да намерят необходимия компромис, да се разбират и да не предават негативните си емоции върху себе си и други членове от семейството - най-често това са децата.



Психолозите са изследвали по колко време трябва да спори една двойка, за да не си развалят трайно отношенията.

Кое е магическото съотношение за здрава и трайна връзка

През 70-те и 80-те години водещите психолози д-р Джон Готман и д-р Робърт Левенсън, правят изследвания, изучаващи начина, по който двойките взаимодействат помежду си и как се развиват отношенията им в продължение на няколко години.

Според своите открития и проучвания, Готман анализира това като "магическо съотношение 5:1" за успех на връзката: двойките, които продължават да имат щастливи, дълготрайни връзки и бракове, имат около 5 положителни взаимодействия или чувства за всяко едно отрицателно взаимодействие или чувство в даден момент на конфликт.



Положителните взаимодействия могат да включват показване на привързаност, съвместен смях, споделяне на физическо докосване или просто моменти, когато обикновено се оценявате и харесвате един друг. Отрицателните взаимодействия могат да включват периоди на критикуване, презрение, напрежение, негодувание, стрес относно бъдещето на връзката и други подобни.

Интересното е, че положителните взаимодействия пълнят банковата сметка, докато отрицателните я изпразват.



Изследването на Готман установява, че двойките, които имат по-ниско от 5:1 съотношение между отрицателни и положителни взаимодействия (като съотношение 1:1 например), са по-склонни да се разделят или разведат в рамките на няколко години. Това съотношение 5:1 е специфично за периодите на конфликт. Извън конфликта съотношението между положителните и отрицателните взаимодействия в успешните взаимоотношения всъщност достига цели 20:1, според Готман. Това са 20 положителни взаимодействия за всяко едно отрицателно. Всичко това предразполага за стабилна връзка без особени катаклизми.

Четете още: Как мъжете могат да разберат, че една жена е привлечена от тях