Автор
Антония Дамянова

Тези 9 навика разрушават женското здраве ден след ден

Зачервяване от сапун или чорапогащи, вагинална кандидоза (гъбична инфекция, известна още като млечница) след спане в неудобна пижама – това са само малка част от проблемите, които всяка жена може да си докара, ако не спазва на пръв поглед елементарните правила за интимна хигиена.

От какво трябва да се откаже всяка жена, за да не навреди на здравето си, разкрива експертът - гинеколог и сексолог Уляна Смирнова.



Пренебрегвате женския календар

Много жени, когато посещават гинеколог, не си спомнят кога е приключила последната им менструация. Това е основното нещо, което всяка жена, трябва да знае, когато посещава въпросния специалист. За да не забравят това, лекарите препоръчват на всички жени да водят менструален календар от най-ранна възраст. Днес в има много приложения много приложения, които могат да анализират продължителността на цикъла, трайността и обилността на менструацията, както и симптомите и общото състояние на жената.

Спите по пижама

Много момичета са свикнали да спят по нощници и пижами (а някои дори и по сутиени!). При никакви обстоятелства не трябва да правите това. Първо, по време на сън тялото трябва да почива и да се възстановява. И второ, ако спите с долнище на пижама, независимо дали е дълго, или късо, трябва да знаете, че рискувате това да доведе тялото ви до прегряване. При прегряване преносът на топлина се нарушава, което води до гъбична инфекция – млечница. Изберете памучно бельо за спане, но най-здравословният вариант е да спите голи.



Носите тясно бельо

Прашки, дантелено бельо от синтетични материали – всичко това се отразява зле на интимната хигиена. Неестествените тъкани не позволяват на кожата да диша, в резултат на което тя се изпотява и създава парников ефект, който по-късно може да доведе до млечница и бактериален вагинит.

Постоянно използвате бельо

Редовното носене на бельо също не е здравословен навик, а точно обратното. Поради честото спане с него се нарушава микрофлората на влагалището. Експертът съветва по време на овулацията, когато секретът е усилен, да избягвате бельото.



Миете интимната зона с почистващ препарат

В много продукти твърдите повърхностно активни вещества са на първо място в състава. Те от своя страна не нормализират, а „алкализират” микрофлората, нарушавайки я, казва лекарят. Прекомерното почистване може да наруши естествената бактериална флора на влагалището, така че най-добрата хигиена е измиването с хладка вода след всяко ходене до тоалетната. Без сапун и гелове.

Избирате хапчета против забременяване без лекарски съвет

Купуването на хапчета по съвет на приятел / майка / блогър като цяло е много лоша идея. Преди да отидете в аптеката за контрацептиви, не забравяйте да посетите лекар, който ще избере индивидуален план за вас. Само лекар може да даде подходяща препоръка след предварителен цялостен преглед, да вземе предвид наличието на съпътстващи заболявания, да определи липсата на противопоказания за приемане на определено хормонално лекарство.

Каутеризация ерозия

"Ерозия на шийката на матката" е диагноза, която според световната статистика се поставя на всяка пета жена. Някои лекари препоръчват пациентите да се подлагат на каутеризация, дори когато това не е необходимо. Не каутеризирайте шийката на матката "просто така", без доказателства. Това се отнася за банална ерозия с нормална цитологична и колпоскопска картина. Такава каутеризация изтрива границата на преходния епител, като по този начин затруднява по-нататъшното диагностициране на онкологичния процес“, обяснява гинекологът.

Игнорирате сърбеж и секреция

Причината за сърбеж и изпускане могат да бъдат не само банални настинки, но и различни инфекциозни заболявания. Ако откриете някой от посочените симптоми в себе си, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Носите неудобен сутиен

Преди всичко изберете сутиен, който е удобен и лесен за носене. Ако ви се струва, че е невъзможно да изглеждате красиво в такова бельо, тогава бързаме да ви зарадваме! Сега на пазара има огромно разнообразие от стилни, женствени, но в същото време удобни комплекти бельо. Грижа и любов към себе си преди всичко, не забравяйте за това!

Казано накратко - не носете push-up, синтетични сутиени, които не ви пасват. Те притискат гръдния кош и увеличават риска от неоплазми.

Четете още: Как да почистим организма си от отровите по древен китайски метод?