Автор
Woman.bg

Три знаменити жени, които погубиха живота си от любов

Всички сме чували за съзидателната сила на любовта. Но малко се говори за разрушителната мощ, която тя притежава. Понякога когато любовта е несподелена или отхвърлена, болката може да се окаже твърде тежка и непосилна за нейната жертва. А единственият изход - отчаянието и гибелта. Историята познава не един или два примера, в които известни личности – най-вече жени, губят разсъдъка си или избират смъртта пред живота без любов.

Камий Клодел



Една от най-трагичните и покъртителни любовни истории, които 20-ти век познава, е тази между френският скулптор Огюст Роден и неговата ученичка – Камий Клодел.

Когато двамата се срещат за първи път, между тях прехвърчат първите искри на онова, което после ще "погребе" бъдещето на една безумно влюбена жена. Роден е надхвърлил четирийсетте, а тя е едва на 19. В резултат на досега си до великия скулптор младото момиче развива и собственото си творчество. Нейните скулптори, повлияни от Роден, не са ни най-малко бледи копия на учителя ѝ. Избирайки лични теми, Камий Клодел изразява своята чувственост, както и известна тъга при представата за отминаващото време и следите, които то оставя върху тялото. Много скоро след първата им среща скулпторът и младата му ученичка стават любовници.

Но Роден е с 24 години по-възрастен от Камий. Междувременно той живее с Роз Бьоре, една обикновена, неграмотна жена, която той категорично отказва да изостави. По-късно, през 1917 г., маестрото ще се ожени за нея. Фактът, че е обвързан обаче, не пречи на Роден и Камий да прекарват заедно едно дълго лято в замъка Ислет в Турен, а няколко зими поред да делят общ дом и ателие в Париж. След това Огюст изоставя Клодел. Младата жена е опустошена. Камий изпада в умопомрачение. Едва на 29 години, останала сама, след като любимият я е отхвърлил, тя смята, че животът ѝ е приключил. Предава се в ръцете на болестта... През следващите 10 години умственото състояние на Камий се влошава все повече.Не след дълго е отведена в болница за душевно болни, където остава 30 години до смъртта си през 1943 г.

Виола Хербст, по баща Каравелова



Всички знаем за съпругата на Яворов, която загива в ръцете на поета, простреляна от куршум. По мнението на експерти в изблик на ревностна сцена, тя се самоубива. Този път обаче спираме вниманието си върху нейната по-голяма сестра – Виола, за която по-малко се говори. Нейната съдба е не по-лека и трагична от тази на сестра ѝ.

Младата жена е изключително красива, синеока и твърде интелигентна. Тя е възпитаничка на престижен институт в Санкт Петербург. И в нея се влюбва начеващият политик Андрей Ляпчев. След като иска ръката ѝ, майката на Виола - Екатерина Каравелова, категорично отказва, защото не притежавал “парични възможности и добри условия”, дори спял на “някакъв си таван”. Тъкмо провалилият се жених запознава Виола с Йосиф Хербст, завършил военно образование, но доказал се като изключително талантлив публицист и вестникар, кореспондент на авторитетни европейски вестници. Смел и честен до безумство, той яростно громи в писанията си режима на Цанков с неговата полицейщина и бруталност.

Йосиф и Виола се влюбват до полуда, създават великолепно семейство, но злата прокоба, която тегне над фамилия Каравелови, не подминава и тях. След като Хербст описва зловещата гледка как военни през нощта изхвърлят трупа на комуниста Вълчо Иванов, на която неволно става очевидец, е арестуван, отведен в Обществената безопасност, където го ликвидират, обявявайки го за “безследно изчезнал”. Загубила разсъдъка си, обезумяла от ужас и мъка, Виола грабва портрета му и с него тръгва по софийските улици и пита случайни минувачи дали са го виждали някъде...

Вестниците от края на 20-те години на миналия век описват покъртителна картина как красива жена с безумен поглед на теменужените си очи обикаля София със снимка на мъж, забодена на ревера ѝ с карфица. Тя спира минувачите и безнадеждно пита: „Да сте срещали съпруга ми?“ В началото я съжаляват, после я избягват, а накрая откровено ѝ се подиграват.

Следващите 9 години Виола Хербст прекарва в пълно умопомрачение – с часове гледа в една точка с празния си поглед! Така до самата ѝ смърт!

Мария Калас



Интересен факт от живота на великата оперна прима Мария Калас е дългогодишната ѝ връзка с гръцкия милионер Аристотел Онасис. Болката от раздялата им, сватбата на Онасис с Джаки Кенеди и последвалата негова смърт, отчаянието и мъката, от които Калас не може да се освободи, отслабналото ѝ сърце – всичко това се отразява пагубно на душевното ѝ и физическо състояние.

Две години след смъртта на голямата ѝ любов – Онасис, в ранния следобед на 16 септември Мария е в самотния си апартамент в Париж. На прага на банята тя се хваща за гърдите и пада. Някой може би ще каже, точно както трогателната Виолета от "Травиата". Лекарската експертиза установява сърдечна надостатъчност. Травмата от раздялата с Онасис, болката, че избира да живее с друга, не по-малко известна от нея жена, оказва разрушително въздействие на само върху нейния неповторим глас, но и върху нейното здраве.

Четете още: Една велика, но трагична любов: Никола Вапцаров и Бойка