Защо 30-годишните днес изглеждаме доста по-млади от бабите ни, когато те бяха на 30?

16 юни 2021 | 10:35
2050
8
Снимки: Pixabay
8

Задавали ли сте си въпроса защо днешните 30-годишни жени изглеждат далеч по-младолики от своите предшественички в миналото? Факт е, че на тази възраст бабите ни са били възприемани, а и самите те са се чувствали като вече улегнали и семейни жени, отдадени на грижите за семейството си.

Днес дали си на 20, 30 или дори 40 години, можеш да изглеждаш толкова впечатляващо, че трудно да познаят истинската ти възраст. Едва ли обаче нещата са били точно такива преди години.

Според едно британско изследване от 2010 г. младостта на съвременната дама приключва средно на 35, и едва тогава тя навлиза в своята зряла възраст. Според същото това проучване старостта започва едва след навършването на 58 години. Ето защо съвременните 30-годишни представителки на нежния пол могат все още да възприемат себе си като млади и зелени.На какво се дължи този феномен, експерти споделят пред сайта Bright Side:

Възприемат възрастта по различен от миналото начин

Стереотипът, че 30-ият юбилей е границата, която  слага край на младостта и начало на остаряването, е тотално разбит. Днес жените осъзнават, че третото десетилетие е една великолепна възраст, в която жената става още по-женствена и привлекателна в очите на мъжа.

Имат свобода на избора

Възприятието, че на 30 си твърде стара, за да сложиш точно тази пола или точно тази рокля, днес не съществува. Отказвайки се от определени облекла, в миналото жените сами са се състарявали, нахлузвайки туники, прикриващи всяка женска извивка или красив детайл от тялото им. Днес на 30 години можеш да изглеждаш дори 18-годишна със светлите кичури, боядисани в цвят по избор коси, татуировки, а защо не и пиърсинг.

Притежават свой собствен стил

Разнообразието от избор на пазара на стоки е от полза и за стила на обличане. То ни позволява да експериментираме, да комбинираме и да обновяваме гардероба си, дори да се възползваме и от онлайн предложенията, когато нямаме време да обикаляме по магазините.

Отстояват мнението си

Докато в близкото минало на жените им е втълпявано, че трябва да се съобразяват с мнението на другите, днес 30-годишните са наясно, че самоуважението е на първо място за самочувствието на една жена. Те много добре осъзнават, че съветите и мнението на околните не винаги може да съвпада с тяхното и че нищо не може да ги накара да пренебрегнат своята гледна точка, за да угодят на някого друг.  

Търсят баланс между саморазвитие, следване на мечти и създаване на семейство

Социалните стереотипи се отразяват върху житейските цели на жените, които в миналото често са се изчерпвали с една задача – създаването на семейство. Повечето възможности за развитие вдъхновяват жените за повече мечти, отколкото преди, а това носи повече удовлетворение и увереност.

Полагат повече грижи за себе си 

Докато в миналото жените са се нуждаели от специален повод, за да се гримират, то днес те го правят ежедневно. Стремежът да изглеждат винаги добре в очите на околните е в основата на израждането на тяхното самочувствие. А и разнообразие от козметика, с което разполагат днес те, е далеч по-голямо от това през миналите години. Превръщайки грима в част от ежедневието си, те изглеждат по-свежи и млади.

Търсят съветите на специалисти, посещават козметични салони

Днес са налични козметични процедури за всяка възраст, а услуги като маски и масажи са по-достъпни. Съветите на дерматолози също днес са на особена почит. 

По-отговорни са към здравето си

Докато медицинските услуги преди са били по-трудно достъпни, днес е по-лесно да запишем час за лекар в по-близък срок, както и да използваме лечение в частни медицински центрове.

Имат по-стабилно финансово положение

На 30 дамите обикновено имат собствени доходи, а увереността им позволява да харчат пари не само за своя съпруг и деца (ако имат такива), но и за себе си. Така жените вече имат навика да полагат повече грижи за хобита, спорт и външен вид, а това си проличава.

Четете още: Тайните на съблазняването на най-известната куртизанка в историята на света

Още по темата

Коментари

8 Нормално
  22 юни 2021 | 09:14 отговор
 

За мен главната причина за това една жена на 30 да изглежда по-млада в сравение с предходните поколения е свързан предимно с модните стандарти. Скоро бях гледала стари снимки на роднини и това е нещото, което ми направи впечатление - то са едни костюми, то са едни къдрави прически, перли и "тежки" бижута, силен грим... но тогава това е било норма, а и явно е било умишлено за времето (да показваш "зрялост"). Така, че всяко нещо с времето си. А коментарите от мъже, за това какви били жените в днешно време, мога само да кажа - каквито жените, такива и мъжете.

 
7
  19 юни 2021 | 20:14 отговор
 

Нима? От филми, снимки от едно време ни гледат красиви, изящни, одухотворени жени на всякаква възраст. Лъскави тежки коси,/без екстеншъни/, сочни устни,без филъри, тънки талии, без премахнати ребра, изправена стойка и сияйна усмивка... Нашите баби доживяха над 90 години, работеха, отглеждаха деца, посрещаха празници и съхранявана традиции. И бяха красиви ! За разлика от днешните изкуствени момичета, с изгорели от боядисване коси, с патешки джуки, с недоволно смръщени вежди, с угаснал от празнота под изкуствени мигли поглед ... На 30 са изхабени и алчни, отегчени и самотни. И отдавна некрасиви!

 
6 Иван
  17 юни 2021 | 06:51 отговор
 

Забелязвам, че Миляна Вълева в няколко материала напоследък е направила опити за разсъждение. Ами... резултатът не е обнадеждаващ. Така става, когато дадеш на кьораво и сакато да бъде "журналист", "редактор", "автор" и други такива. Пишат и изливат мъдрости и гениалности с тонове. И накрая - коя била по-млада, на коя какъв й бил гъзът и циците и на коя дъщеря й била красавица като нея. Толкоз по въпроса за мъдростта на сегашното поколение от празноглави гъски. Пардон, по-правилно е гъзки :)))

 
5 НСГП
  17 юни 2021 | 06:40 отговор
 

За Райна Македонска Самодива - майка плаче, че с тия гнусни и грозновати джуки или бръндзи.

 
4 Еми то и на децата е ясно.
  17 юни 2021 | 05:59 отговор
 

Шот не одите по къра, а се прехранвате с курвалък.

 
3
  16 юни 2021 | 21:54 отговор
 

не смятам, че изглеждат по-млади! по-глупави - да, лигави и инфантилни, безотговорни и безсъвестни, без класа, с фалшиво самочувствие, надценени, самотни, без вкус за облекло и поведение, груби и нахални, невъзпитани.

 
2 и
  16 юни 2021 | 13:47 отговор
 

и тъкмо се почувстваля зряла и се оказва, че не може да роди. ти да видиш. каква разлика между чувствата и действителността. после почва един рев, че искала дете, инвитро, държавата и виновна, че не и давала пари за инвитро. а докато била млада колко алкохол е изпила, колко цигари изпушула, колко дрога се е друсала, колко кора е поела, колко болести е изкарала, колко аборта е направила. това не го слага в сметката. единствената причина сегашните жени да изглеждат по млади е по лесния и безгрижен живот който водят.

 
1 Алекс
  16 юни 2021 | 10:47 отговор
 

1. Граматика - "защо...по-млади от бабите ни, когато те са били на 30". Пише се така, защото авторката не е била там да види как баба и е била на 30. 2. Има само една причина, и тя е че се глижим за себе си повече чрез спорт, правилно хранене, добра козметика и дерматолог. Стила и отстояването на мненеие няма нищо общо.

 

Добави Коментар

Най-четени