Автор
Антония Дамянова

Мама миа: Италианците посочиха испанска пицария за най-добрата в Европа (Снимки)

50 Top Pizza е международен справочник, ръководен от италианци, който създава серии от годишни класации и награждава най-добрите пицарии на планетата. Само преди броени дни бе публикуван европейският списък за 2023 г. - и според 1000 анонимни "инспектори" от целия континент най-добрата пица в Европа е в... Испания.

Sartoria Panatieri в Барселона e избрана за най-добрата на континента. Наградата беше обявена на церемония, състояла се също в Барселона. Baest в Копенхаген е на второ място, а 50 Kalò в Лондон, част от оригиналната пицария 50 Kalò в Неапол, е на трето.

View post on Instagram
 


Разбира се, има уловка. Италия не участва в състезанието. Организацията, която класира ресторантите от 2017 г. насам, има отделни списъци за 50-те най-добри пицарии в люлката на пицата.

Sartoria Panatieri се управлява от Рафа Панатиери и Жорже Састре. Панатиери е израснал в Бразилия, но има италиански произход от Пиза и Калабрия. Първоначално се обучава като ветеринарен лекар, но напуска всичко, за да стане готвач в Южна Америка и Италия и след това се премества в Испания. Работил е в носителя на звезда Michelin ресторант Nectari в Барселона, преди да отвори собствена пицария.

View post on Instagram
 



Пицария Sartoria Panatieri работи вече 5 години.

Satoria Panatieri получи и наградата "Пица на годината" 2023 за своята пица "Salsa de tomates cherry asados, mozzarella y holandesa de albahaca" с доматен сос, моцарела, пържени чери домати и холандски сос с босилек. Пицата струва 12,90 евро (14,20 долара).

View post on Instagram
 


50 Top Pizza съдържа списъци на пицарии по целия свят. Те са създадени от около 1000 "инспектори", пръснати по целия свят, които първо гласуват за най-добрите места в своите страни и след това правят анонимни посещения.

View post on Instagram
 

"За всяка пицария имаме няколко доклада от анонимни посетители, които ни помагат да завършим класацията", казва Барбара Гуера, един от тримата куратори, пред CNN. "По принцип рейтингът е резултат от групова работа, в която ние, кураторите, сме координатори. Вярваме, че само работата на голям екип може да ни помогне да създадем списък, който да представя преди всичко текущите тенденции."

Инспекторите търсят и възнаграждават "заведения, които се открояват със своята индивидуалност и последователност, предлагат страхотна пица (от всякакъв стил) и имат приятелско обслужване", отбелязва Гуера, добавяйки, че Sartoria Panatieri е вдъхновена от неаполитанците, но има "отличителен индивидуален характер".

View post on Instagram
 

Четете още: На цената на чаша кафе: 8 града, където продават имоти само за стотинки и вие не знаете