Автор
Теодор Муховски

Тайните на рецепционистите: Ето какво е първото нещо, което трябва да направите, когато влезете в хотелската стая

Мечтаната почивка е на път да започне и вие скоро да прекрачвате прага на хотелската си стая. Вероятно първото нещо, за което мечтаете е да разопаковате куфарите и планирате следващите си няколко часа.

Спрете. Преди това да се случи, по-добре огледайте стаята. Защо? Дори на пръв поглед всичко да изглежда перфектно, в действителност може да е съвсем различно.

Бивш рецепционист разказва кое е първото нещо, което трябва да направите, когато влезете в хотелската си стая.



- Да я проверите за евентуални дефекти.

Ако се окаже, че е имало такива, а вие не съобщите за това на хотелската управа, вината ще бъде хвърлена върху вас.

Какво друго е добре да се направи?

- Помислете дали очакванията ви съответстват на действителността и дали ви е била предоставена стаята, която сте резервирали. Дали вътре има всичко, което е било предложено, например двойно легло или две отделни легла. Дали има диван и бебешка кошара, за които сте платили.



- Добра идея е да си донесете собствени хавлии. Разбира се, хотелите се грижат за тяхната чистота, уверяват се, че се сменят редовно и отиват в пералнята. Те обаче се третират със силни перилни препарати и могат да предизвикат алергични реакции.
- Преди да започнете да пиете от хотелски чаши или други съдове, първо ги измийте добре.

Хотелите почистват с прахосмукачка всекидневно, но ги перат няколко пъти годишно.

Що се отнася до банята, в някои случаи тя се дезинфекцира всеки ден, а в други се мият само мивките и тоалетните. Ето защо е добре винаги да имате със себе си антибактериални кърпички.

Едно от първите неща, които трябва да направите, когато влезете в стаята, е да потърсите признаци за наличие на дървеници. Това, разбира се, не означава, че стаята не е била почистена - възможно е те да са дошли от някой куфар. Огледайте внимателно спалното бельо и матрака, както и диваните, столовете и креслата. В този случай предпазливостта никога не е излишна - така можете да избегнете приемането на нежелани гости в дома си.

Има ли кувертюра на леглото ви? Най-добре е да я свалите и да я поставите на друго място. Някои от тях изискват специално пране и не се почистват често.

Да се върнем на въпроса за чашите в стаята. Измийте ги и след това ги изплакнете под гореща вода за минута-две. Чистачите на стаята може да са ги пропуснали или да са установили, че предишните обитатели на стаята не са ги използвали.

Съобщава се, че определящ фактор за чиста стая е електрическата кана. Поне така смята журналистът и бивш кореспондент на Business Insider Харисън Джейкъбс. Когато е бил чест пътешественик, той е нощувал в хотели и жилища, отдавани под наем.
Мъжът казва, че чайниците и уредите за приготвяне на кафе в стаите се замърсяват бързо и създават много проблеми с почистването. Джейкъбс смята, че ако те са чисти, това означава, че другите части на стаята също са били старателно почистени.



Какво трябва да направите, ако състоянието им е съмнително? Журналистът съветва хората да бъдат внимателни, тъй като чистотата в другите части на стаята може да варира.

Камериерка в хотел пък признава, че преди да пие от чашата в стаята, първо я измива старателно.
Преди да посегне към дистанционното управление, тя го дезинфекцира със собствените си почистващи препарати.
Освен това, тя не сяда върху кувертюрата на леглото. Причината? Материалът не се пере често, а това означава едно: много микроби.
Камериерката също така съветва да не се разхождате боси из хотелската стая. Според нея, персоналът невинаги почиства толкова старателно.



Четете още: На цената на чаша кафе: 8 града, където продават имоти само за стотинки и вие не знаете