Автор
Теодор Муховски

Топ 10 на най-евтините държави за пътуване по света

Ако ви предстои да пътувате по света и сте се заели с изготвянето на бюджетен план, то вероятно в главата ви се върти един често срещан въпрос: кои са най-евтините държави за обиколка на света?
В края на краищата искате плановете ви за световно пътешествие да изглеждат така, за да можете умело да добавите възможно най-много от най-евтините държави за пътуване към маршрута си. По този начин ще можете да видите възможно най-много и да се възползвате максимално от бюджета си.
Затова си струва да знаете кои са най-евтините държави в света, за да можете наистина да се насладите максимално на пътуването си.

Топ 10 на най-евтините държави

1. Шри Ланка



През последните години Шри Ланка донякъде беше изместена от популярни държави като Тайланд и Виетнам. Въпреки това Шри Ланка има какво да предложи, страната е идеална за туристи с раници, тъй като инфраструктурата е доста добра за азиатските стандарти, а цените са невероятно ниски. Настаняване може да се намери на цена от 4 евро на вечер, а най-добрите хотели - от 25-30 евро на вечер, а едно средностатистическо ястие струва колкото „Сникърс“ или „Марс“.
Шри Ланка е евтина, но и красива и разнообразна страна, която определено не бива да пропускате, когато пътувате по света.

2. Гватемала



Гватемала все още е една от най-евтините страни, които можете да добавите към пътуването си по света. Наистина ли се интересувате от спестяването на пари и искате да видите нещо напълно различно по пътя? Тогава резервирайте двупосочен билет през Маями за 300 евро, разгледайте града в нискобюджетен стил за няколко дни, а след това вземете евтин полет от Маями до Гватемала!
След като пристигнете в Гватемала, ще забележите също, че когато се отклоните малко от утъпкания път, животът и пътуването са много евтини. Транспортът в цялата страна е много изгоден, храната е много достъпна, а достъпните места за настаняване са в изобилие.

3. Камбоджа



С изключение на района на Ангкор Ват, Камбоджа все още е една от най-евтините страни, които можете да добавите към своята световна обиколка.
Самолетните билети директно до Камбоджа обикновено са малко по-скъпи от тези в съседните страни (средно 550 евро в двете посоки), но можете да вземете и по-евтин полет през Банкок и след това да пътувате до Камбоджа по шосе за няколко евро.
Настаняването и храната тук са много евтини, което прави по-дългия престой много достъпен. Можете да си намерите легло в хостел дори за две евро на вечер!

4. Филипини



Преди около пет години Филипините неизменно бяха сред трите най-евтини страни, които да добавите към пътуванията си по света.
За съжаление това бързо се промени, тъй като китайският туризъм се разраства неимоверно и технически хората не могат да отговорят на огромното търсене. По-специално, красивите места за настаняване директно на плажа станаха много по-скъпи през последните години.
Въпреки това (с малко здрав разум) тя остава супер евтина страна за пътуване. Можете да се придвижвате с джипиес, но вътрешните полети, лодките и микробусите също са много достъпни. Полети до Манила можете да намерите само за 3 евро.

5. Мексико



Мексико вероятно не е първата страна, която ви идва на ум, когато си мислите за най-евтините държави. Въпреки това страната е много бюджетна за туристите с раници. Общественият (автобусен) транспорт е супер евтин и придвижването из страната е нещо съвсем лесно. Тези, които успеят да избегнат горещите туристически точки като Канкун, могат да оцелеят в тази красива страна за дълго време. Тъй като Канкун и Плая дел Кармен са мегапопулярни, там не липсват евтини самолетни билети.

6. Малайзия



Въпреки че като цяло е много по-развита от съседните си държави, Малайзия все още е много евтина и достъпна страна, която да добавите към пътуванията си по света. Общественият транспорт като цяло е добре организиран, особено в градовете.
Благодарение на смесицата от култури наистина можете да ядете всичко, всяка страна е представена тук с кухнята си. Храната със сигурност е не само вкусна по европейските стандарти, но и много евтина.
Има много прилични хостели на цени от 5-6 евро. Самолетните билети могат да се намерят на цени от 450 евро, а ако имате късмет, ще получите хубава оферта за понякога 350 евро или по-малко.

7. Тайланд



Преди около 10 години Тайланд беше сред най-евтините страни в света. Всъщност държавата отдавна е една от най-евтините в Азия.
Сега това се е променило - туризмът в Тайланд наистина отбеляза огромен ръст, което оказа натиск върху цените. Добрата новина е, че през последните години туризмът отново намалява, така че цените изглежда отново ще се понижат.
С някои изключения цялата страна все още е много достъпна и можете да се насладите най-вече на улична храна на безценица. Можете да летите до Банкок само за 400 евро.
Ако имате късмет, можете да намерите и добри оферти в последната минута.

8. Индонезия

Въпреки факта, че Индонезия и особено Бали станаха мегапопулярни през последните години, цените остават ниски. Бали е идеалното място да се поглезите, тъй като можете да резервирате 5 или 4-звездни хотели с всички екстри само за 4 евро.
Конкуренцията между хотелите е ожесточена и с малко добро търсене можете да намерите нещо специално почти на безценица. Също така няма от какво да се оплаквате, когато става въпрос за самолетни билети. Всеки ден има около двадесет директни полета от Амстердам до Бали, така че местата са много. Хубавата оферта никога не е далеч.

9. Колумбия



Колумбия все още е една от най-евтините страни в Южна Америка. В Колумбия има почти всичко: богата култура, много природа, джунгли, красиви острови и дори обширни пустини. Самолетните билети до Колумбия са на цени от около 600 евро. За съжаление, полетите до южноамериканските страни са малко по-скъпи в сравнение с тези до азиатските държави, но не позволявайте това да ви спре!

10. Мианмар



Тя не попада в челната петица по достъпност, главно защото инфраструктурата на страната не е толкова добра, а туризмът в Мианмар все още е в начален стадий. Понякога е трудно да се придвижваш в Мианмар, а намирането на прилично настаняване е предизвикателство, като скоро сте готови да платите повече за хубаво легло, тъй като предлагането е доста слабо и се запълва бързо.
Полетите до Мианмар са малко по-скъпи в сравнение със съседните държави. Самолетните билети могат да се намерят на цени от около 10 до 550 евро. Това означава, че има много по-малко полети, така че местата са малко. Резервирайте навреме и се уверете, че няма да платите твърде много.

Други държави с ниски разходи за пътуване

Има много държави, които не са включени в списъка на най-евтините държави за пътуване. Помислете за страните в Южна Америка, като Парагвай, Еквадор и Перу.
Някои от най-евтините страни в Азия, които за малко не попаднаха в списъка, са Виетнам, Лаос и Индия. Всички тези страни все още са едни от най-изгодните за пътуване в света - и следователно са идеални за дългосрочен престой.

Четете още: 5 факта за България, които всеки от нас трябва да знае