Стъкления плаж във Форт Браг, Калифорния

Трудно е да повярва човек, че това забележително място е служело за сметище почти 20 години. Местните жители използвали плажа, който бил собственост на компания за дървен материал, като място, където да си хвърлят боклука от 1950г. до 1967г. когато властите открили официално сметище на друго място.

Повечето от едрия боклук бил събран, но океанът се погрижил за останалото като оформил тоновете натрошено стъкло в красиви, заоблени камъчета.

Файфър бийч в Калифорния

Плажът се намира под ронливи хълмове, които с времето са образували милиони малки гранитни кристали. Кърваво червените кристали блестят на слънчева светлина и сякаш вдъхват живот на плажа. Вълните оформят малките кристали в постоянно променящи се картини от розово, червено, пурпурно и лилаво като дъга.

Розовите плажове на Бахамите и Бермуда

Розовият плаж на Бахамите е един от най-красивите такива в света. Част от чара му се дължи на приятната комбинация от пастелено-розов пясък и плитките карибски води, които придават контрастиращ тюркоазен нюанс. Розовото идва от корали и микроскопичен червен планктон, които се сливат с белият кварцов пясък.

Пуналуу в Хавай

Черният пясък на Пуналуу се е образувал когато горещата лава е срещнала студената морска вода и се е разбила на парченца. На хавайски името му означава „плаж за гмуркане”. Кръстен е така защото хавайците често се гмуркат там, където сладководните потоци се вливат в океана и пълнят съдове с вода, когато настане суша на острова.



Черният пясък не привлича само хората. Зелени морски костенурки излизат на плажа за да снесат яйцата си върху нагретия черен пясък. Незаконно е да правите каквото и да е с костенурките и на туристите се казва да гледат без да пипат.

Папаколеа в Хавай

Този възхитителен смарагдов плаж се намира в област Кау на Големият Остров на Хавай. Такива зелени плажове са изключителна рядкост – останалите се намират на островите Галапагос в Еквадор. Пясъкът на Папаколеа е оцветен в зелено от кристалите оливин – минерал, често срещан във вулканичните скали, пишат от iskamdaznam.com

Хаямс в Нов Южен Уелс, Австралия

Много плажове се хвалят с чистия си бял пясък, но Хаямс ги бие всичките. Плажът се намира на 3 часа път от Сидни и фигурира в Рекордите на Гинес като плажът с най-бял пясък в света.

Червения плаж в Каихалулу, Хавай

Този плаж се намира на хавайския остров Мауи. Сравнително малък е и изолиран, което го прави популярно място за нудистски плаж.

Червеният плаж дължи цвета си на ръждата в пясъка, която идва от изстиналата лава от вулкана на острова.