Все повече държави разхлабват мерките: 5 дестинации, които да посетите сега

Все повече държави в Европа и по света продължават да разхлабват и отменят мерките, свързани с COVID-19. Чудесна новина за всички страстни пътешественици и авантюристи, за които пътуването е начин на живот.

А смекчаване на мерките означава по-малко разходи за тестове и по-малко загуба на време, по-лесна и бърза организация на пътуването, и най-важното - усещане за свобода. Е, време е да ви представим пет дестинации, пръснати из четири краища на света, които е време да посетите сега.

Малдиви

Малдивите станаха поредната държава, която премахна PCR тестовете, макар и засега само за напълно ваксинирани чужденци. Новите правила са в сила от 5 март. Все още остава изискването за попълване на здравна декларация от всички чужденци, независимо от ваксинационния им статус.

Малдивите са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава както по население, така и по площ. Днес страната има 89 курортни комплекса с капацитет от 17 000 легла за 600 000 туристи, които ежегодно посещават Малдивите. Те са предпочитано място заради сравнително умерения климат, чистата синя вода, белите пясъчни ивици, възможността за практикуване на водни спортове целогодишно и заради изключително интересния и богат подводен свят.

Кабо Верде

Кабо Верде е друга екзотична дестинация, която премахна изискването за PCR тест при влизане в страната, засега само за ваксинирани чужденци.

В сравнение с Малдивите и други екзотични острови към момента Кабо Верде все още е сред по-слабо известните курорти и съответно с по-малко посетители. но пък това си има своето предимство, тъй като комуникацията с местните хора е много по-лесна, а преживяванията - далеч по-автентични. Известна и като Зелени нос, Кабо Верде е островна държава в Северния Атлантически океан на запад от бреговете на Африка с площ 4033 km² и население от 539 560 души. Архипелагът включва островите Сантяго, Сао Николау, Санто Антао, Сао Висенте, Боа Вища, Фого, Майо, Сал и Брава. Столицата на страната е Прая и се намира на най-големия остров – Сао Тиаго. Официалният език на републиката е португалският. В страната се говорят още креолски и местни африкански езици.

Турция

От 5 март преминаването на сухопътните и морски граници на Турция става без изискване за представяне на тест или ваксина. Освен това на територията на страната отпадна носенето на маски на открито, както и на закрито (но само ако има добра вентилация и възможност за спазване на дистанция). Влизането на обществени места ще става без нужда от здравен сертификат.

Краят на март е особено подходящ момент за посещение в Турция. Тогава започва Фестивалът на лалето в Истанбул, когато целият град се изпълва с милиони лалета, цъфнали във всички цветове. Сега е и добър момент да резервирате своята лятна почивка в Турция - на добра цена и с богат избор от хотели. И разбира се, винаги е добър момент да се разходите за шопинг до Одрин.

Исландия

Страната на водопадите и топлия сняг премахна абсолютно всички ограничения за пътуване и мерки, свързани с COVID-19 още в края на февруари. Тук не са ви необходими никакви тестове или сертификат както на границата, така и при влизане на обществени места. А това е чудесна новина за всички онези, които искат да се насладят на последните възможности да видят Северното сияние тази зима, а защо не и лично да изпитат усещането от това да се топнат в някой от откритите термални басейни на страната, докато зимният студ извън водата щипе.

Кацнала между Атлантическия и Арктическия океан, Исландия е известна и като красивата страна с омагьосващ вулканичен пейзаж. Само на 40 минути път с кола от Рейкявик се намира една от главните забележителности в страната – Синята Лагуна. Говори се, че водите тук лекуват всякакви кожни заболявания от псориазис до екзема. Хората пътуват със стотици километри, за да се потопят в топлите води.

Дубай

Дубай премахна изискването за представяне на PCR тестове на границата от чужденци, които са ваксинирани. Освен това носенето на маски на открито в страната вече е по желание.

До края на март все още имате време да разгледате Експо 2020 с павилиони на страни от цял свят. Освен това от края на февруари официално отвори врати Музеят на бъдещето, който обещава футуристично преживяване с добавена реалност, което да ви накара да се замислите за това накъде отива светът. Дубай е столицата и най-големият град на емирство Дубай от Обединените арабски емирства. Градът е най-важният търговски и финансов център на ОАЕ и на целия Близък Изток. Дубай е древен град, известен със своите традиционни пазари (сукове). Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Дубайския музей и Джумейра.

Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емиратските Кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света, луксозния 7-звезден хотел Бурж Ал Араб, превърнал се в символ на Дубай, както и небостъргача Бурдж Халифа, който е открит на 4 януари 2010 г. Височината му е 828 метра – най-високата сграда в света.

Четете още: Така го правят швейцарците: Страната, в която всеки си има бункер