5 трика на Джейми Оливър, с които всяко ястие се превръща в шедьовър

Джейми Оливър отдавна се е превърнал в истинска кулинарна легенда, а ние винаги надаваме по едно ухо, когато чуем за някой и друг съвет от него относно определено ястие. За него няма тайни между тенджерите и тънкостите на вкусната храна са му добре известни. Ето защо днес решихме да ви споделим 6 трика, с които той превръща и обикновеното ястие в шедьовър:

1. За перфектни пържени картофки

Според Джейми перфектните пържени картофки зависят от 3 важни детайла – мазнина, сол и сорта на картофите. Много е важно да изберете големи и добре узрели картофи. За мазнината можете да заложите на слънчогледово олио или зехтин, но Джейми се кълне в говеждата мазнина и чудесния вкус, който придава тя. Важно е да не прекалявате с количеството на мазнината, а съдът, в който ги пържите, да е дълбок. Джейми съветва още да използвате морска сол.



2. За изкусителен стек

Разбира се, тук най-важно е качеството на месото. Не е препоръчително да използвате замразен продукт, но не е невъзможно да се получи вкусно, дори и да прибегнете към такъв. Най-важното е да не започнете да приготвяте месото, веднага след като сте го извадили от хладилника. То трябва да се остави на стайна температура за поне един час. Ако сте фенове на хрупкавата коричка, по време на готвенето можете да поръсите месото с лъжица брашно.



3. За вкусна пържена риба без мазнини

Много е важно да изберете хубава и прясна риба, но още по-важното е как ще я приготвите. Ето с кое правило Джейми ви съветва да се съобразите: Намажете с масло самата риба и не слагайте мазнина в тигана. По този начин рибата хем няма да е суха, хем няма да прекалите с калориите, а на всичкото отгоре ще спестите и масло.



4. За най-хубавата и истинска италианска паста

Може би си мислите, че е лесно да приготвите вкусна паста, но всъщност има трикове, които само Джейми може да ви подскаже. Важно е да я приготвите в дълбока тенджера с добре посолена вода и да поставите пастата, едва след като заври водата. В никакъв случай не слагайте капака на тенджерата, докато се приготвя пастата. Разбира се, Джейми Оливър е категоричен, че домашната паста е много по-вкусна от готовата. Но на която и от двете да сте заложили, тя винаги ще бъде още по-апетитна с доматен сос с много босилек.



5. Основните продукти, които винаги трябва да имате в кухнята

Според Джейми Оливър в кухнята ви винаги трябва да има: рафиниран зехтин, зехтин extra virgin, червен винен оцет, морска сол и черен пипер. Те ще бъдат главните ви помощници, независимо с какви други продукти разполагате.



Четете още: Черешов пай