Изключително сочни и вкусни кюфтенца, подходящи за една лятна бърза вечеря.

Необходими продукти:


400 г боб от консерва, отцеден и измит
3 с.л зехтин
1 малка глава лук, накълцана
1 скилидка чесън, смачкана
75 г мек кашкавал, на парченца
1 с.л брашно
1 яйце, разбито
50 г прясна галета от бял хляб
300 г чери доматчета
100 г рукола

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190°C (170°C с обдухване). Изсипете боба в купа и го намачкайте с вилица, докато получите грубо пюре. Оставете настрана. В тиган загрейте 1 с.л. от зехтина. Задушете лука и чесъна на слаб огън за 3-4 мин.

2. Прибавете чесновата смес към бобеното пюре заедно с кашкавала и овкусете. Оформете от сместа 4 кюфтета, покрийте ги и ги охладете за 10 мин.

3. Сложете чери доматите в тавичка за печене и ги овкусете със сол и пипер. Запечете ги за 10-15 мин, докато омекнат.

4. Сложете брашното, яйцето и галетата в три отделни чинии. Оваляйте всяко кюфте в брашно, като изтръскате излишното, след това внимателно го потопете в яйцето и накрая оваляйте в галета.

5. Загрейте остатъка от зехтина в незалепващ тиган и добавете кюфтетата. Пържете ги 8-10 мин, като от време на време ги обръщате, докато станат златисти. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина и сервирайте с печените домати и руколата.