Овесените ядки са не само основен продукт за набедената за полезна храна каша. Както се вижда от тази рецепта от тях може да се приготвят и чудни кюфтенца с привлекателен аромат и вкус.

Необходими продукти за 4 порции

2 ч. ч. фини овесени ядки
2 с. л. кисело мляко
100 мл студена вода
1 яйце
1 ч. ч. смлени орехови ядки
2 с. л. праз или лук, ситно нарязан
½ ч. л. кимион
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
½ ч. л. смлян шарен пипер
100 г настърган кашкавал
сол на вкус
2 с. л. брашно за овалване
100 мл олио за пържене

Начин на приготвяне:


1. Овесените ядки се объркват с млякото, водата и яйцето. Оставят се за 10 мин.

2. Смесват се с ореховите ядки, праза, кимиона, магданоза, пипера и кашкавала. Посоляват се на вкус.

3. Оформят се кюфтенца, които може да се намажат със зехтин и да се изпекат за 15 мин. във фурна, загрята до 190° С или да се овалят в брашното и да се изпържат в умерено сгорещеното олио, съветват от menumag.bg