Днес ви представяме още една „вариация” на тема „доматена супа”.

Тя е по-специална, защото в нея има нахут, който й придава един неочаквано добър вкус.

Продукти за 6 порции:

200 грама сух нахут, накиснат първо в студена вода през нощта
3 големи скилидки чесън
1 / 4 ч.л. червен пипер
1 ч. л. кориандър
3 / 4 ч. л. сол
400 гр доматено пюре или 400 г пресни домати, смлени на пюре
1 средно голяма червена чушка
900 мл пилешки или зеленчуков бульон
заквасена сметана и листа от босилек за сервирането

Начин на приготвяне:

Сложете нахута в тенджера с вода, изчакайте тя да кипне и го сварете добре докато омекне.

Излейте водата и го оставете настрани.

Поставете в хаванче чесъна, солта, червения пипер и кориандъра. Счукайте ги докато не станат на каша.

Нарежете на ситно чушките.

В по-голяма тенджера затоплете 1 супена лъжица растителна мазнина. Поставете чушките и ги запържете за около 5-7 минути, като ги бъркате периодично.

Добавете кашата, която получихте в хаванчето и дозапържете за около минута. Добавете нахутът и доматеното пюре, както и бульона.

Гответе получената супа за около 15 минути на средно силен котлон.

С помощта на пасатор пюрирайте супата. Ако е необходимо добавете сол на вкус.

При сервирането поставете във всяка чиния малко от заквасената сметана и поръсете с листа от босилек.