Апетитно лятно ястие, което върви чудесно със свежа салата и хрупкав пресен хляб.

Необходими продукти за 6 порции:

2 скилидки чесън, смачкани
6 с.л зехтин
800 г консервирани домати
2 с.л доматено пюре
4 патладжана, нарязани на резени с дебелина около 5 мм
85 г пармезан, прясно настърган
20 г босилек, откъснете листата
1 яйце, разбито

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). В тиган сложете чесъна и 4 с.л. от зехтина. Запържете чесъна на силен огън за 3 мин, изсипете доматите и оставете да къкрят 8 мин, като от време на време разбърквате. Добавете доматеното пюре.

2. Междувременно загрейте оребрен тиган, докато се нагорещи силно. Поръсете с малко зехтин няколко парчета патладжан и ги наредете в тигана. Запечете ги около 5-7 мин, докато хванат апетитна кафява коричка, като на половината време ги обърнете.

Извадете ги да се отцедят върху кухненска хартия и сложете следващата партида.

3. Когато патладжаните са готови, наредете няколко на дъното на огнеупорен съд. Отгоре сипете малко от доматения сос и поръсете с пармезан и босилек. Овкусете с малко сол и пипер, след което повторете процедурата няколко пъти, докато патладжаните и сосът свършат.

Накрая залейте ястието с разбитото яйце, поръсете с още малко пармезан и го запечете за 20 мин, докато топингът добие златист цвят. Изтночник: goodfood.bg