Автор
Ива Петрова

С вкус на щастие: Рецепта за изискан пай със свежи череши

Паят с череши е невероятно вкусен и освежаващ десерт, идеален за пролетния или летен следобед. Сочните череши, съчетани с нежното и хрупкаво тесто, създават перфектна комбинация от вкусове и аромати. Тази лесна рецепта ще ви позволи да си приготвите свеж и изкусителен пай с череши в комфорта на вашия дом.

Съставки:

500 г прясни череши
1 опаковка сладки кори за пай (около 250 грама)
1/2 ч. захар
2 с.л. брашно
1/2 ч. вода
1/2 ч. червено вино (по желание)
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. настъргана лимонова кора (по желание)
1 яйце (за намазване на кората)
пудра захар (за поръсване)

Приготвяне:

Нагрейте фурната на 180 градуса. Измийте и обелете черешите. Можете да оставите няколко черешки на страна за декорация, ако желаете.

В голяма купа смесете захарта, брашното, водата, червеното вино (ако използвате), лимоновия сок и лимоновата кора (ако използвате). Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори напълно.

Добавете черешите към сместа и разбъркайте, за да се покрият равномерно. Разгънете първия лист сладки кори в тава за пай, като оставите излишъка да виси от страните на тавата.

Поставете черешовата смес върху сладките кори. Покрийте черешите с останалата част от корите, като сгънете излишъка от първият лист сладки кори надолу.

Използвайте нож или вилица, за да направите няколко прореза върху горната кора, за да може паят да се вентилира по време на печенето. Разбийте яйцето и намажете горната част на пая с него, за да придобие златист и бляскав вид.

Поставете пая в предварително загрята фурна и го печете около 40-45 минути, или докато кората стане златисто-кафява. Извадете пая от фурната и го оставете да се охлади за няколко минути.

Поръсете сладкиша с пудра захар преди сервиране.

Това е! Сега можете да се насладите на вкусния и сочен пай с череши, подходящ за споделяне със семейство и приятели. Да ви е сладко!

Четете още: Вкусен и здравословен: Ягодов чийзкейк с хрупкав овесен блат