В практиката си много психоаналитици се опитват да разрешат безбройните проблеми на съвместния интимен живот. По-долу са изброени някои от най-честите грешки, които допуска всеки един от нас при взаимоотношенията с партньора си. Най-непростимото в случая обаче е, че става въпрос за нищожни дреболии, на които с лекота позволяваме да съсипят връзката ни.

1. Непрекъснато сте заедно

Всеки има право на лично пространство, колкото и влюбен в половинката си да е той, категорични са експертите, а и хората с опит. Около 30% от партньорите в една двойка се оплакват от липса на лично пространство, което впоследствие е довело до раздяла. Усещането, че непрекъснато някой ти диша във врата, не е приятно нито на единия, нито на другия, а всеки, преминал през подобно усещане, е категоричен, че ежеминутното време, прекарвано до половинката не е гаранция за силен съюз, а по-скоро заплаха за него.

2. Обещания без покритие

В прилив на топли чувства сме готови да обещаем на любимия много повече, отколкото можем да изпълним, но впоследствие се оказва, че не сме спазили нито едно от обещанията си. Колкото по-често го правим, толкова по-голяма е вероятността да отдалечим партньора си от себе си. Мъдрите жени винаги знаят какво говорят. Бъдете и вие сред тях.

3. Заплахи с раздяла

По време на спор често прибягваме до заплахи от рода на: „Повече никога няма да ме видиш“, „Ще те напусна и няма да ме откриеш“, „Ще ме търсиш един ден, но мен няма да ме има“ и т.н. Да напомняте, че връзката ви може да приключи във всеки един момент, внушавайки у половинката си чувство на вина, не е най-удачният вариант за разрешаване на проблема. Напротив, подобни изблици на гняв само ще разширят още повече пропастта между вас.

4. Чести критики

Непрекъснато намирате кусури у половинката си и започвате да го критикувате за това? Не ви се е обадил, както сте се разбрали, не е измил чиниите или пък е поръсил някоя и друга троха на пода. Почти няма нещо, което той да е направил, както трябва. В една хармонична връзка партньорът ви е ваш съюзник, а не противник. Фокусирането върху слабостите не води до нищо добро, а психолозите са на мнение, че критиките провокират скорошна раздяла. Бъдете позитивни, споделяйте с човека до вас какво харесвате в него.

5. Ревност за дреболии

Според наблюденията на експертите хората, които непрекъснато проверяват профила на половинката си в социалните мрежи, звънят му нон-стоп по телефона, задават му въпроси от типа на „Защо закъсня“, „Къде беше“, „С кого беше“ и „Какво прави“, стараейки се постоянно да го уличат в измама, не съзнават колко обидно може да звучи това отношение за партньора им. Не търсете повод да хванете половинката си в изневяра. Оставете го на мира и спрете да го контролирате. Колкото повече контрол от ваша страна упражнявате над него, толкова по-бързо ще избяга той от вас.

6. Желание за мъст

Ако в даден момент той волно или неволно ви е обидил, вие търсите начин да му го върнете тъпкано. Изследванията обаче са установили, че чувството, което изпиваме след отмъщението, трае много кратко, далеч не е удовлетворение, а точно обратното. Всичко това води до отчуждение и подозрителност.

7. Постоянно държите на своето и не отстъпвате

Няма нужда от коментар.

8. Очаквате твърде много от партньора си

Добре е да споделяте и да си помагате в тежки моменти, но внимавайте да не превърнете партньора си в емоционална патерица, без която не можете. Човекът до вас не може да е отговорен за всеки ваш неуспех, за цялостната ви реализация в живота. Ако го натоварвате прекалено много с проблемите си, „патерицата” ще се счупи.

9. Сексуалните ви желания са различни, но не желаете да говорите по тази тема

Нормално е в сексуалните желания на двама души да има приливи, отливи, разминавания в денонощния ритъм, както и в количеството секс, от което всеки партньор се нуждае. Проблемът е, ако не се говори за това. Сексуалната неудовлетвореност води до чувство за вина, несигурност и отхвърляне на партньора. Един разговор по темата може да свърши чудеса.

10. Приемате връзката с партньора за даденост

Погълнати от ежедневието, често забравяте колко е хубаво, че имате половинка, която мисли и се грижи за вас. Не забравяйте, че и вие трябва да правите същото за нея.

Четете още: Правилата на щастливата връзка