Какво се случва с мъжа, ако не е правил секс дълго време

В един или друг момент всеки от нас може да се озове сам, без интимна половинка и партньор в живота. Истината е, че липсата на любим човек до нас в повечето случаи оказва неблагоприятно въздействие както върху физическото, така и върху емоционалното ни състояние. Фокусът на вниманието ни тук обаче ще падне конкретно върху мъжкия пол. Какво се случва с представителите на силния пол, ако не са правели секс дълго време, споделя психологът Татяна Власевска.

Отговорът на въпроса какво се случва с мъжа, когато е бил дълго време без връзки и секс, зависи преди всичко от това какъв мъж е той. Да, разбира се, мъжете в някои отношения по-трудно издържат на самота от жените.

Но всеки може да свикне със самотата, казва експертът. Както жената, така и мъжът може не по-малко сполучливо да се научи да се грижи за себе си. Някои мъже, останали без дама, се отдаван напълно на професията си и там постигат забележителен успех. Много от тези, които искат да си намерят половинка, също както жените, решават да отслабнат, записват се на фитнес, започват да спазват диета, да бягат сутрин или да играят футбол.



Освободени от ангажимента на обвързването, те прекарват свободното си време в самореализация и постигане на целите си – стават по-силни във всеки смисъл на думата, категорична е Власевска.

Има и такава категория господа, които, оставени сами, преосмислят живота си и предишните си връзки и разбират, че са загубили нещо много ценно в лицето на бившата си дама на сърцето. Тези мъже полагат усилия да върнат бившата си избраница и понякога постигат известен успех на тази основа. Ако пък не успеят, си извеждат поука и, вече помъдрели една идея, стават много по-внимателни в отношенията си със следващата си интимна партньорка.



Сексът е важен за тялото както на физическо, така и на психологическо ниво. Ето защо липсата му, по един или друг начин, се отразява не особено благотворно върху състоянието и дейността на организма:

1. Търсене на алтернатива

Големият град означава стрес, депресия и умора. В такъв ритъм сме принудени постоянно да търсим за себе си това, което може да ни донесе щастие и удоволствие. По научно казано – търсим източници на ендорфини и допамин. В момента на оргазъм в кръвта се отделя цял коктейл от хормони, които ни дава също и чувството на щастие и удоволствие.

2. Намален имунитет

В момента на оргазъм кръвта се превръща в истински хормонален коктейл, който подмладява всички клетки на тялото и дори „поправя” „счупени” и слаби клетки. В крайна сметка: ефектът на вредните фактори върху тялото е намален. Ако сме болни, когато сме влюбени или в близко съприкосновение с любимия, имунитетът може и да е намалял, но неговото спадане ще го почувстваме в много лека форма.

3. Влошаване на качеството на съня

Ендорфините, които се отделят естествено по време на влюбване, общуване с любимия или секс, ни доближават до състояние на еуфория. А това допринася за пълното отпускане на тялото. Хормонът окситоцин, който се отделя в резултат на оргазъм, причинява приятна сънливост, което прави съня по-дълбок, пълноценен и здравословен.

Четете още: 5 златни правила за постигане на множествен оргазъм