Автор
Христина Кирилова

Най-доброто решение според психолозите: Ето какво да направите, ако попаднете в любовен триъгълник

Любовта ходи по хората и никой не е застрахован от това да попадне в любовен триъгълник или пък да "залитне" по половинката на приятел. Случва се, при това съвсем не толкова рядко. И за съжаление, когато сме в такава ситуация трябва да направим много тежък избор - да разрушим приятелството си с близък човек или да пренебрегнем чувствата си, само и само да запазим дружбата.

И в двата случая психическото ни здраве се разклаща и може да ни доведе до истинско мъчение. Изпитваме вътрешен конфликт, в душата ни се разразява истинска буря от емоции. Наред със спокойствието си, може да загубим и съня си, и физическото си здраве. Но да спрем дотук с изреждането на проблемите и да погледнем по-логически на въпроса:

Защо се влюбваме в половинката на близък човек?

В голяма част от случаите, когато жена се влюби в мъжа на своя приятелка, това се случва заради подсъзнателното желание за конкуренция и надпревара между двете. Сякаш вътрешно едната си казва "Ето, твоят мъж избра мен пред теб" и по този начин се чувства като победител. И това обикновено няма нищо общо с качествата на самия мъж.

Другата причина може да се крие в чиста завист. Това не е рядко срещано чувство между жените. Обикновено то се проявява при дами с ниско самочувствие, които не са осъзнали желанията си, както и посоката, в която искат да тръгнат. Те просто виждат, че някоя приятелка има нещо и те го пожелават.

Напълно е възможно и двете жени да имат еднакъв вкус за мъже. Защото много често избираме хора за приятели, с които имаме общи възгледи за живота и които донякъде дори приличат на нас. По тази причина не би било странно две приятелки да имат еднакъв вкус за мъже.

Какво да направите, ако попаднете в такава ситуация?

Психолозите съветват да не изключвате вероятността да срещнете голямата любов и най-точния партньор за вас в лицето на половинката на ваша приятелка. Но замислете се - готови ли сте да пожертвате дружбата си в името на романтиката, в името на връзка, която може и да не проработи? От друга страна обаче, във вас може да се зароди чувството, че няма да срещнете по-подходящ човек за себе си от него. И трябва да знаете, че подобна мисъл може да ви връхлети, главно заради страха ви от самотата.

Също така е добре да знаете, че не можете да изградите истинско лично щастие на гърба на чуждото нещастие. И дори приятелката ви да се раздели с този мъж и да сте радостни, че той вече е свободен, най-вероятно, ако помежду ви започне връзка, тя ще бъде засенчена от ревност и напрежение. Да не забравяме, че дори и в такава ситуация, вие ще загубите добрите си отношения и със сигурност няма да получите благословия от приятелката си.

Ето коя е най-добрата тактика:

Първо споделете на близък приятел за случващото се. Бъдете откровени и между другото, може да усетите, че когато говорите открито за проблема, чувствата ви отслабват. Не забравяйте, че вие нямате вина заради чувствата си. Няма нищо грешно и лошо в това да бъдем влюбени. Нямаме и контрол над това в кого ще се влюбим, обаче имаме избор - дали да следваме тези емоции, или не.

Има един перфектен сценарий и той е, ако връзката между обекта на чувствата ви и приятелката ви е просто мимолетно изживяване. В такъв случай отношенията ви с този човек може и да развият, но първото и най-важно е да има честност и уважение. Не го правете зад гърба на приятелката си, а бъдете открити.

Четете още: Карти таро ми разкриха, че той ми изневерява. Оказа се истина...