Автор
Теодор Муховски

Луковици на зюмбюли: кога да ги засадим, за да имаме украса за Великден?

Зюмбюлите са многогодишни луковични растения, които могат да растат както в саксии, така и в земята. Много от нас свързват зюмбюлите с Великден и именно преди празниците ги засаждат както у дома, така и в градината.

Зюмбюлите са красива украса за великденската трапеза. Затова не е чудно, че много хора искат да ги засадят още сега, така че да цъфнат точно за Великден. За съжаление е добре да знаете, че целият процес е дълъг, като на самите луковици им трябват от 8 до 10 седмици, за да се вкоренят.

От този момент нататък растението се нуждае от още три до четири седмици, за да цъфне. Така че, за да бъдат зюмбюлите приятни за окото на Великден, трябва да ги засадите още през декември.



Можете да ускорите малко процеса, така че луковиците да се вкоренят след около 6-8 седмици. За тази цел преместете саксиите на топло място с повече разсеяна светлина. Поливайте луковиците много обилно и когато по върховете им се появят зелени филизи, поставете тъмни хартиени капаци и ги махнете едва когато филизите се удължат. След това поставете растението на ярко осветено място - то ще цъфне след около две седмици.

Тази година очевидно няма да успеем да засадим зюмбюли за Великден, но ако започнем да вкореняваме сега, те ще ни цъфнат красиво през май.

Кога засаждате луковиците на зюмбюлите?

Най-доброто време за засаждане на луковици на зюмбюли в земята е между края на август и септември. Ако ги засаждате в саксии, времето трябва да зависи от това кога искате да се радвате на вече цъфналите растения. Ако например искате зюмбюлите да цъфтят през декември, трябва да подготвите луковиците между 15 и 30 септември.



Как да отгледаме зюмбюл от луковица?

За да отгледате зюмбюл от луковица, поставете луковицата в малка саксия в началото на зимата, така че горната част на луковицата да стърчи над почвата. След това луковицата трябва да се остави на хладно и тъмно място и да се полива редовно в продължение на около осем седмици. След този период растението трябва да се премести на светло място с умерена температура. След около 2-4 седмици ще се появят първите пъпки.



Как да ги съхранявате луковиците, преди да ги поставите в земята?

Вече цъфналите, изсъхнали зюмбюли трябва да се преместят на уединено място, след което луковиците трябва да се изкопаят, изсушат и почистят. Съхранявайте ги в хартиени торбички или ажурни кутии при температура 15-20 градуса през следващите месеци.
Старите луковици е най-добре да се засадят през следващата есен в градината - тъй като те вече са по-малки и по-слаби от новите луковици и засаждането им в градината бързо ще ги укрепи.



Четете още: Трябва да ги имате у дома: 5 растения, които привличат богатство