Автор
Теодор Муховски

Направете капан за плодови мушици и се отървете се от тях завинаги

Плодовите мухи са истинска напаст. Те се появяват внезапно и се настаняват върху храната, а битката с тях изглежда безрезултатна. Въпреки това има прост начин да се отървете от тях дълготрайно. Ще ви помогне капан, направен само от две съставки.

Плодови мухи - защо се появяват в кухнята?

View post on Instagram
 

Плодовите мушици са малки по размер и обикновено се срещат в кухнята. Наред с други неща, те са привлечени там от зрели плодове и зеленчуци и ферментираща храна. Те обичат влажната среда и затова с удоволствие се размножават в нея. Една женска може да снесе до 500 яйца, от които само след един ден се образуват нови индивиди. Затова не е чудно, че те се хранят в кухнята в такива количества.
За да държите плодовите мухи далеч от кухнята си, трябва да запомните няколко важни неща. На първо място, презрелите плодове и зеленчуци трябва да се изхвърлят, а подходящите да се съхраняват в хладилника. Освен това е важно често да изнасяте боклука и да измивате продуктите, преди да ги консумирате, за да се отървете от евентуални яйца или ларви.

Редовното почистване също е важно. Разлетият сок, вино или бира трябва да се избършат незабавно, а замърсеното място да се почисти добре. Небрежното изхвърляне на петна е истинска покана за плодовите мухи.



Как се прави капан за плодови мухи?

Огромният брой плодови мухи в кухнята прави да изглежда почти невъзможно да се отървем от тях. Въпреки привидностите, има един прост начин да предпазите кухнята си от тези неканени гости. Домашно направеният капан ще работи също толкова ефективно, колкото и професионалните репеленти за насекоми.

В този случай всичко, което трябва да направите, е да изсипете ябълков оцет и малко течност за съдове в чиния. Не смесвайте обаче съставките заедно. Капанът ще привлече плодовите мухи с аромата си и ще им попречи да избягат.
Можете да сте сигурни, че капанът ще проработи, и то почти веднага. Капанът обаче трябва да се сменя редовно, за да продължи да привлича плодови мухи.