Автор
Теодор Муховски

Никога не изхвърляйте водата след варене на яйца - тя е най-добрият еликсир за растенията

Знаете ли, че водата след варене на яйца е много ценна за поливане на определен тип растения. Много хора вече знаят, че не си струва да я изливате, защото тя има други полезни приложения. Същото е и с черупките им, които най-често попадат в боклука. Тези две съставки в комбинация ще ви накарат да не се нуждаете от специални торове.

Черупките от яйца, които обикновено изхвърляме, са истинска съкровищница от полезни вещества. В 90 процента те се състоят от калций, източник са на желязо, цинк, мед, манган, флуор, фосфоний и хром. Поради тази причина диетолозите препоръчват да бъдат консумирани в разумни количества (по една чаена лъжичка на ден). Те са чудесна добавка към диетата. Доказано е също, че черупките от яйца и водата след варене имат фантастичен ефект върху състоянието на саксийните и градинските растения.
Така че, ако имате няколко екземпляра в колекцията си и искате те да растат здрави и красиви, запазете тези ценни "остатъци" и ги използвайте като естествен балсам за цветя.



Вода след варене на яйца за поливане

Когато яйцата се варят, водата се обогатява както с калциеви йони, така и с други много ценни за растенията елементи. Изследователите са установили, че тя е естествен "двигател" на растежа, спомага за правилното им развитие и по-добро състояние. В сравнение с обикновената вода, поливането с калций ги кара да растат почти 10 пъти по-бързо.

Водата след варене на яйца е идеална за поливане на растения, защото има много неутрално pH от 5,5-6,5. Това е перфектна среда, която гарантира, че хранителните вещества ще се абсорбират и усвояват много по-добре и по-бързо.



Какви цветя да поливаме след варене на яйца?

Водата след варене на яйца може да се използва за поливане на саксийни и градински растения. Препоръчва се най-вече за тези, които явно се нуждаят от доставка на калций. Как да ги разпознаем?
Дефицитът на калций при растенията най-често се проявява с кафяви петна по листата, чиито краища са допълнително сухи. При такива екземпляри можете да наблюдавате и по-бавно развитие на издънки с малки листа.

Водата след варене на яйца също е препоръчително да се включи в поливането на нощни зеленчуци като домати или чушки. Допълнителна полза за тях ще бъде смачкването на яйчените черупки и разпръскването им по земята.

В градината обаче най-добрият ефект от работата му ще се види при:
- лавандула, божури, ехинацея, лилии, лилии, карамфили.



Какви растения не трябва да се поливат след варене на яйца?

Не всички растения ще понасят добре калциевата вода - особено тези, които обичат кисел субстрат - азалии (градински и саксийни), рододендрони, хортензии, хедър или папрати. В техния случай по-добре ще работи тор от утайка от кафе.

Как да поливаме растенията с вода след варене на яйца?

Веднага след като яйцата се сварят, водата се излива в отделен съд и се оставя да изстине. След това трябва да се постави в съд с пулверизатор и да се напръскат листата. Можете да го полейте традиционно, като излеете вода в земята.

Калциевата вода за поливане не е необходимо да се разрежда - препоръчва се по-концентрирана вода, особено за увехнали растения, "жадни" за хранене, с видими признаци на слабост. Ако обаче искате повече течност за поливане, можете да я смесите с течаща вода (за предпочитане филтрирана) в съотношение 1:1.

Черупки от яйца като естествена тор

Черупките от яйца могат да се използват за разсад като компонент на компост. Калцият, съдържащ се в черупките, ще позволи на младите растения да растат по-бързо и да поддържат добро състояние и здраве. Освен това ще ги направи по-устойчиви на вредители и болести. В допълнение, разпръскването на натрошени черупки върху земята на вече зрели градински растения ще бъде допълнителен елемент, доставящ ценен калций и други елементи.

Поливане на растения с вода след варене на яйца - ефекти

Най-видимият ефект от редовното използване на вода след варене на яйца е преди всичко по-бързия растеж на растенията, по-красив, по-здрав външен вид - както на листата, така и на цветовете. Калциевата вода действа подобно на торовете и хранителните вещества, предлагани в градинските магазини - това е много по-евтин метод и, според много градинари, много по-ефективен.



Четете още: Ако искате орхидеята да цъфти всяка година, направете това