Автор
Теодор Муховски

Ако искате орхидеята да цъфти всяка година, направете това

Орхидеите могат да цъфтят през по-голямата част от годината, но когато последните им цветове паднат, тогава трябва да промените грижите за тях. Ако искаме растението да се съживи след есенно-зимния период, трябва да имаме предвид няколко правила, които ще удължат живота му.

През есента и зимата орхидеите могат да преминат във фаза на почивка, което ще им позволи да натрупат сила и да изградят зелена маса, без която няма да се появят нови цветни издънки. Случва се обаче орхидеите да не цъфтят до две години. Оказва се, че грижите за една орхидея след прецъфтяването ѝ са изключително важни, за да може растението да оцелее и да цъфти отново. Как да насърчим орхидеята да цъфти отново?



Грижи за орхидея след цъфтежа

Грижата за орхидеята след цъфтежа трябва да се извършва на два етапа. Първият етап се състои в подрязване на издънката, на която е цъфтяло растението, а във втория етап е да се даде период на почивка на орхидеята, в който тя да се регенерира преди следващия цъфтеж. В

Подрязване на орхидеите след цъфтежа

При орхидеи, които не образуват псевдобулби или коренища (например орхидея Ванда, Доритис), след като цветовете избледнеят и стъблото изсъхне, издънката на съцветието трябва да се отреже възможно най-близо до най-високото листо - в противен случанй яма да продължи да цъфти . Ако оставим изсъхнала цветна издънка върху растението, тя ще спре развитието на младите издънки. В допълнение, орхидеята, която иска да регенерира умиращия орган, постепенно ще отслабне.



Изключение на това правило е орхидея Phalaenopsis. Представителите на този род имат способността да цъфтят повторно на същата издънка. След като цветовете на орхидеята избледнеят и опадат, можем да премахнем оголеното съцветие, като го подрежем възможно най-близо до най-високия лист, след което намалим поливането и го преместим на по-хладно място, за да възстанови силата си преди следващия цъфтеж.

Орхидеи, които произвеждат псевдобулби или коренища (напр. Oncidium, Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Zygopetalum, Paphiopedilum) не цъфтят втори път от една и съща псевдобулба. В тези примери цветните стъбла растат изключително от едногодишни псевдобулби. Когато след цъфтежа всички цветя опадат и издънката на съцветието изсъхне, тя трябва просто да се отстрани. Старите псевдобулби вече не са активни, но са запас за вода и храна за нов растеж, поради което премахването им е неблагоприятно. След 2-4 години старите псевдобулби умират и губят привлекателния си вид - едва тогава трябва внимателно да се отделят от растението и да се изхвърлят.



Регенерация след цъфтежа на орхидеята

След края на цъфтежа през есента и зимата орхидеите се нуждаят от време за регенерация, т.е. вторият етап от грижата за тях, който е периодът на почивка. Пропускането му е много голяма грешка, която води до спиране на развитието на младите цветни леторасти. Цъфтящите екземпляри се предлагат в продажба през цялата година, така че у дома трябва да ги поставим изкуствено в период на покой, независимо от сезона.

След прецъфтяване трябва да спрем торенето на орхидеята, да ограничим нейното поливане и оросяване до пълно изсъхване на почвата. След това е добре да преместим орхидеите на хладно място (около 16-20 градуса С) и в слънчево помещение за около три-четири месеца. Когато растенията започнат да пускат млади филизи и корени, тогава се връщаме към грижите, които сме прилагали преди. Започваме отново да ги торим и поливаме, преди да ги преместим на по-топло и тъмно място.



Четете още: Почиствайте редовно тези три места вкъщи, за да текат парите като река