Автор
Теодор Муховски

Списък на най-мръсните места в кухнята, които забравяме да почистим

Запитвали ли сте се кои са най-мръсните места в кухнята? На какво трябва да обърнете внимание, когато почиствате? Къде се събират най-много бактерии в кухнята? Как да се отървем от тях? За кои места забравяме, когато почистваме? Направихме списък на най-мръсните места, който може да ви изненада.

Още от деца сме се учили да си мием ръцете, преди да се храним. Я да си признаем сега: колко често си спомняме за това правило като възрастни? Дори и да не си мием ръцете толкова често, трябва да знаем, че повечето бактерии все още се намират в кухнята ни. Само върху дъската за рязане има близо 85 000 от тях!

Мивка



От една страна, това не е изненадващо, но от друга страна, някои хора приемат, че простото изплакване на остатъците от храна решава повечето проблеми. За съжаление, това не е така. Ако искате да се отървете от микробите, най-добре е да използвате оцет или лимонов сок и сода за хляб, за да почистите мивката и тя да е чиста и дезинфекцирана.

Шкафове



Дори ако редовно избърсвате шкафовете, по дръжките им все още остават и се натрупват солидно количество бактерии. Признайте си, кога за последен път сте почиствали старателно тази зона? Ако все още смятате, че шкафовете ви не са сред най-замърсените, по-добре използвайте подходящ препарат за почистване на повърхности. От време на време е добре да ги почиствате прилично както отвътре, така и отвън.

Хладилник



Хладилникът е едно от най-замърсените места в кухнята. Когато почиствате този обемист предмет, не забравяйте да изчистите добре и дръжката му. Често пъти я хващаме с мръсни ръце и след това забравяме да я почистим, което я прави едно от най-мръсните места в кухнята. Почистете и уплътнението - можете да направите това с четка за зъби и почистващ препарат. Четката за зъби също ще помогне за това, тъй като ще почисти добре пукнатините.

Филтри от аспиратора



Избърсването на праха от аспиратора не е достатъчно. Когато чистите този уред, не забравяйте да смените или почистите и филтрите. Поглеждането в аспиратора понякога може да бъде травмиращо преживяване. А превенцията е по-добра от лечението, така че почиствайте тази зона редовно! Как да почиствате филтрите на аспиратора? Ето няколко стъпки за това:

1. Отстранете вентилационните отвори.
2. Кипнете вода в голяма тенджера.
3. Постепенно добавете 1/4 чаша сода за хляб към врящата вода.
4. В получения разтвор поставете вентилационните решетки, като през цялото време кипвате водата.
5. Задръжте ги за 60 секунди и наблюдавайте как упоритата мръсотия изчезва.

Гъба за миене на съдове

Гъбата за миене на съдове е едно от най-лошите места, върху които се натрупват микроби. Върху нея могат да бъдат открити бактерии E.Coli и Salmonella! Сменяйте я редовно. Правете го поне веднъж седмично.