Автор
Теодор Муховски

Свекървата слага аспирин в пералнята, а ефектът е изумителен

Аспиринът се използва главно като антипиретик и болкоуспокояващо. Малко хора обаче знаят, че той може да се използва и по други начини. Може да бъде полезен за пране, почистване или градинарство. Нека разгледаме някои приложения на аспирина в дома ни.

Какъв е съставът на аспирина?

Аспиринът е другото име на ацетилсалицилова киселина. Това съединение лекува възпаление, треска и болка. Подпомага функцията на сърдечната система. Понякога се смесва с други съставки. Добавките имат за цел да увеличат обхвата на действие на продукта. Често в аспирина откриваме:

- витамин С,
- кофеин,
- други аналгетични вещества.

Какви свойства има аспиринът?

Аспиринът действа по подобен начин на ибупрофена. В допълнение към споменатите по-горе свойства, той влияе върху агрегацията на тромбоцитите, което подпомага профилактиката на сърдечната система. В малки дози аспиринът може да подпомогне предотвратяването на инфаркт на миокарда, развитието на сърдечносъдови заболявания или защитата на лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Необичайни употреби на аспирина в градината

Аспиринът, заедно с поддържащи вещества, е в състояние да ни помогне в градината. Без ацетилсалицилова киселина цветовете привличат повече насекоми и узряват по-бавно. Въпреки това е добре да се уверите за първи път как аспиринът ще повлияе на растенията. Някои от тях са твърде чувствителни. Аспиринът може да доведе до тяхното изсъхване или дори изгаряне.

За да предпазите зеленчуците си от картофена мана, просто използвайте специална инфузия от аспирин веднъж седмично. Разтворът трябва да се основава на 250-500 mg аспирин, разтворен в 4,5 литра вода. Отрязаните растения могат да се запазят по-дълго във вазата, ако в нея има вода с аспирин. Най-доброто съотношение е 1 таблетка на 2 литра вода. В други случаи е най-безопасно да се използва разтвор, съставен от 1 таблетка на 1 литър вода.



Аспирин за измиване

Ацетилсалициловата киселина има добър ефект върху нашето пране. Затова не е изненадващо, че някои хора започнаха да го използват редовно. Той е идеален за премахване на петна от пот, сивите тонове върху бели дрехи или неприятни миризми. Аспиринът, който вече е с изтекъл срок на годност, ще работи добре, тъй като не губи свойствата си. Той действа и като препарат за отстраняване на петна по дрехите, спалното бельо и завесите.

Използването на аспирин при пране е възможно по няколко начина. Можем да пуснем 5 таблетки в барабана на пералната машина, след което да включим за нормално пране. В този случай таблетките трябва да се смачкат правилно, за да сте сигурни, че ще се разтворят във водата. Вторият метод е дрехите да се накиснат преди пране в разтвор от 5 таблетки на 2 литра вода. Дрехите в такава течност трябва да се накиснат за няколко часа, преди да попаднат в пералната машина.



Почистване на тоалетната

Аспиринът ще ни бъде полезен и когато имаме нужда от помощ при почистването на тоалетната чиния. Почистването на тоалетната с този метод е съвсем лесно. Достатъчно е да оставите няколко таблетки, да изчакате 30 минути, за да се разтворят, и да почистите арматурата с четка. В самия край изплакнете всичко с вода и пуснете водата.



Отпушване на канализацията

Ацетилсалициловата киселина се използва при отпушване на тръби. Важно е обаче да носите ръкавици, преди да предприемете действия. Целият процес не е сложен. Разтваряме няколко ефервесцентни таблетки аспирин, смесени с оцет, в канализацията. Оставяме сместа да бълбука още пет минути. Накрая наливаме голямо количество вряла вода, за да промием тръбите.



Четете още: Как да стерлизираме сладко и да сготвитм сьомга в... съдомиялната?