Автор
Теодор Муховски

В жегата: Как да охладим жилището си без климатик

Лятото дойде и горещините вече са факт. Температурите се покачват както навън, така и в жилището ни. Възниква въпросът: как да се справим с високите температури и да оцелеем през лятото в апартамент без климатик? Има един доказан начин да охладите апартамента си в жегата.

Топлината, макар и дългоочаквана и жадувана от много от нас, може да се окаже опасна. Един-два горещи дни няма да ни изморят много, но когато горещото лято не ни пуска над месец, се опитваме на всяка цена да намерим прохлада и да понижим температурата на тялото и въздуха.

Повечето от нас знаят какво да направят в изключително горещ ден. Най-популярните летни трикове за понижаване на телесната температура включват:
- пиене на много хладни напитки;
- накисване на краката в студена вода;
- редовно използване на хладни душове;
- ядене на леки ястия, с много пресни зеленчуци и плодове;
- стоене на сянка и да избягване излагането на слънце доколкото е възможно;
- студени компреси за главата.

Тези прости решения ще ни помогнат да охладим тялото си и да се почувстваме по-добре. Проблемът възниква, когато например живеем в малък апартамент без климатик, който след няколко часа горещина се превръща в истинска сауна и не можем да намалим температурата вътре.



Как да охладим апартамент без климатик

Охлаждането на апартамент в жегата е доста голямо предизвикателство, особено ако нашият апартамент е малък и разположен на юг. В този случай най-доброто решение е инсталирането на климатик, но не всеки иска и може да си позволи подобно решение. Добра идея е да инвестирате в няколко вентилатора, които ще охладят въздуха във всяка стая и ще донесат облекчение в горещите дни. За да подобрите този ефект, си струва да поставите купи със студена вода и лед пред тях. При горещо време въздухът също трябва да бъде силно овлажнен, например с изпарителен овлажнител. Създава невидима водна пара, която охлажда вътрешността.

Ако не можем да си позволим подобни инвестиции, можем просто да поставим няколко кърпи, напоени със студена вода върху радиаторите, които ще работят по подобен начин.

Един от начините да охладите апартамента без вентилатор или овлажнител е окачването на затъмняващи завеси, които намаляват температурата и затъмняват стаята. Те се предлагат в различни цветове, включително светли, така че пасват на всеки интериор.

Алтернатива на климатика са и чисто белите завеси, които не привличат слънцето, а когато са достатъчно плътни, блокират достъпа до апартамента.



ВАЖНО: Не забравяйте, че всички свързани устройства, включително тези, които не използваме, консумират енергия и се нагряват. В горещите дни си струва да ги изключите!

Всички гореспоменати методи са ефективни и ще ни помогнат да намалим температурата в отопляем апартамент. Въпреки това, ако все още ви е много жега, опитайте прост домашен трик, за да се охладите. Може да се използва от хора, които могат да закачат завеси у дома.

Завесите, за предпочитане бели, но също и жълти и оранжеви (те отразяват много слънчева светлина) трябва да бъдат обилно намокрени в студена вода и окачени на отворени прозорци. Те трябва да висят поне до залез слънце, за да може водата постепенно да охлажда апартамента през целия ден.

В горещите дни си струва да запомните и простите основни правила - проветрете добре апартамента рано сутрин и късно вечер, оставете прозорците отворени за една нощ, откажете се от готвене и пържене на горещи ястия и редовно поръсвайте первазите на прозорците или плотовете в кухнята със студена вода.

Четете още: Кратък наръчник за перфектно градинско парти