Автор
Теодор Муховски

5-те магични ползи от печените кестени

Есента вече е тук и със сигурност ароматът на печени кестени от сергиите навън може да завладее всеки, който мине покрай тях. Освен, че имат приятен вкус, печените кестени са страшно полезни за здравето. Те съдържат ценни вещества, които не се губят след термичната им обработка. Когато се изпекат, те запазват своите витамини, фибри и микроелементи.
Ядката на кестена не съдържа голямо количество мазнини, затова е подходяща за консумация от хора, които са на хранителен режим.
В България печените кестени се славят с голяма популярност и са истински деликатес за хората, които ги обичат. Ако все още се чудите дали да започнете да ги консумирате, не се колебайте, а го направете, докато не им е минал сезонът.



Кои са най-големите здравословни ползи от печеният кестен:

1. Регулират дейността на стомаха и червата

Кестените съдържат фибри, които помагат на преминаването на храната през стомашно-чревния тракт. По този начин намалява риска от запек, дивертикулити и други чревни заболявания.

2. Кестените съхраняват енергията в тялото

Кестеновата ядка съдържа в себе си богато количество на въглехидрати. Тези въглехидрати се наричат бавни, защото се разграждат и усвояват бавно. По този начин се премахва опасността от рязък скок на кръвната захар. За организмът ни бавното снабдяване с енергия е най-здравословно.



3. Печените кестени стимулират мозъчната функция

Витамините от група В, които се съдържат в кестените, подпомагат неврологичните и познавателните функции на мозъчните клетки. Те съдържат и калий, който подобрява циркулацията на кръвта и оросява мозъка. Това води до подобряване на концентрацията и паметта.



4. Печените кестени се грижат за плътността на костите

Поради високото си съдържание на магнезий и мед, кестените подобряват състоянието на костите. Това предпазва хората от остеопороза и други неприятни болести на ставите и костите.

5. Кестените вдигат тонуса и подобряват цялото ни здравословно състояние

Една шепа кестени дневно е достатъчна тялото да се сдобие с количеството манган, което му е необходимо. Елементът е полезен, защото забавя стареенето, унищожава вредните радикали, и предпазва от появата на тромби. Ако се приема дълго време ни пази и от ракови и сърдечно-съдови болести.

Ето защо е полезно да похапвате печените кестени. Освен, че са много вкусни, те се оказват и страшно полезни за здравето ви.

Четете още: Какво подсказва, че имунитетът ви е отслабнал? Как още преди сезона на вирусите да го подсилите?